UNICEF: Děti ohrožuje víc špatná voda než násilné konflikty

22. 3. 2019 8:58
přidejte názor
Autor: Redakce
Děti mladší patnácti let jsou ohroženy smrtí kvůli znečištěné vodě trojnásobně víc než vlivem ozbrojených konfliktů ve světě. Uvedl to dnes ve své zprávě Dětský fond OSN (UNICEF). Nejzranitelnější jsou děti do pěti let, které jsou ohroženy dvacetinásobně víc nemocemi než násilím.


Výzkum UNICEF se zaměřoval na následky znečištění vody a nedostatečné hygieny v šestnácti zemích světa postižených ozbrojenými konflikty, mimo jiné v Afghánistánu, Jemenu nebo Barmě. V letech 2014 až 2016 bylo v těchto státech evidováno 85.000 případů dětských úmrtí na průjmová onemocnění v důsledku znečištěné vody a zanedbané hygieny. Při ozbrojených konfliktech tam ve stejné době zahynulo 31.000 dětí.

Nemoci trávícího traktu, které vyvolávají dehydrataci a vyčerpání organismu, jsou v těchto státech druhou nejčastější příčinou úmrtí dětí do pěti let. V Jemenu, který byl postižen jednou z nejhorších epidemií cholery v posledních letech, tvořily třetinu úmrtí děti do pěti let.

V ozbrojených konfliktech je nebezpečí smrti na průjmová onemocnění mnohem vyšší, protože děti nevyhledávají zdroje pitné vody z obavy před zastřelením nebo sexuálním útokem, uvedl UNICEF. Prameny bývají častěji zničeny nebo kontaminovány.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?