UNICEF: Více než milionu somálských dětí hrozí podvýživa

3. 5. 2017 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Více než milion somálských dětí bude podle nových odhadů letos trpět akutní podvýživou. Očekává se, že hlad tak zasáhne o polovinu víc dětí, než se odhadovalo v lednu.

Následky mohou být v mnoha případech smrtelné. S odkazem na zprávu Dětského fondu Organizace spojených národů (UNICEF) o tom napsala agentura Reuters. UNICEF odhaduje, že v Somálsku bude letos trpět akutní podvýživou 1,4 milionu dětí a že 275.000 z nich bude kvůli nedostatku jídla hrozit smrt. U podvyživených dětí se devítinásobně zvyšuje riziko úmrtí na choleru či spalničky, uvedla mluvčí UNICEF Marixie Mercadoová.

Od začátku letošního roku se do péče UNICEF v Somálsku kvůli extrémní podvýživě dostalo 56.000 dětí, což je o 88 procent více než ve stejnou dobu loni.

Hlad v Somálsku je spojen především se suchy, která způsobil nízký srážkový úhrn během loňského roku. S nepříznivým počasím se potýkají i jiné státy v regionu, včetně hospodářsky silnější Etiopie a Keni.

Spojené národy s cílem pomoci v boji se suchy v Africkém rohu v lednu požádaly mezinárodní dárce o finanční prostředky ve výši 900 milionů dolarů (22,2 miliardy korun). Somálský prezident Mohamed Abdullahi Mohamed v březnu řekl, že pokud se Somálsku nezvýší humanitární pomoc, hrozí zemi hladomor, a to potřetí za posledních 25 let.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?