Únik dat z nemocnice je velmi vážná věc

6. 2. 2008 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Mluvčí úřadu pro ochranu osobních údajů Hana Štěpánková řekla: Z českobudějovické nemocnice unikla část ze zdravotnické dokumentace pacientů. Jak vnímáte, že cédéčka se jmény pacientů, jejich rodnými čísly a CT snímky ležela jen tak v koši? Je to velmi vážná věc. Jde nepochybně o únik citlivých údajů, jejichž zabezpečení je potřeba věnovat obzvláštní péči, což také předpokládá zákon...


MLUVČÍ ÚŘADU PRO OCHRANU OSOBNÍCH ÚDAJŮ HANA ŠTĚPÁNKOVÁ ŘEKLA:

Z českobudějovické nemocnice unikla část ze zdravotnické dokumentace pacientů. Jak vnímáte, že cédéčka se jmény pacientů, jejich rodnými čísly a CT snímky ležela jen tak v koši?

Je to velmi vážná věc. Jde nepochybně o únik citlivých údajů, jejichž zabezpečení je potřeba věnovat obzvláštní péči, což také předpokládá zákon.

Nemocnice podala trestní oznámení na neznámého pachatele a věcí se zabývá policie. Bude v případu konat i Úřad pro ochranu osobních údajů?

Policie v případu šetří, zda došlo k neoprávněnému nakládání s osobními údaji, což je trestný čin. V souladu s výsledkem šetření bude pachatel potrestán, budeli nalezen. Může ovšem jít i o podezření z nedostatečného zabezpečení osobních údajů a o porušení zákona o ochraně osobních údajů. Konstatovat to lze až na základě šetření provedeného Úřadem pro ochranu osobních údajů, který bude policií informován o výsledku jejího šetření a v souladu s tím bude podnikat kroky, které mu jakožto dozorové instituci nad dodržováním zákona o ochraně osobních údajů příslušejí.

Jaké sankce hrozí nemocnici ze strany vašeho úřadu?

Předjímat sankce v konkrétním případu, aniž byla provedena kontrola, není možné. Nejvyšší možný finanční postih, který je dán zákonem o ochraně osobních údajů, je deset miliónů korun.

Setkáváte se často, že na veřejnost uniknou citlivé údaje o pacientech z nemocnic?

Úřad v loňském roce uzavřel obdobnou kauzu úniku zdravotní dokumentace uložením druhé nejvyšší pokuty za dobu své existence. Šlo o 1 750 000 korun. Je tedy zřejmé, že únik údajů o zdravotním stavu byl kvalifikován jako velmi vážné porušení zákona o ochraně osobních údajů.

Jiří Falout, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?