Unikát: Lékařů je v Žatci dost

26. 4. 2011 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Ani při nedávné akci Děkujeme, odcházíme! žádný z doktorů pryč nechtěl. Okolní zdravotnická zařízení mají s počty lékařů velké problémy, žatecká nemocnice sází na domácké prostředí a slušné platy.


Zatímco například nemocnice v Ústí, Chomutově, Mostě, a vlastně po celé republice, se dlouhodobě potýkají s nedostatkem lékařů a mají personální problémy, žatecká nemocnice je v tomto směru unikátem. Lékařů je tam dostatek. Ostatní zdravotnická centra hledají akutně až desítky doktorů, v Žatci poptávají jen tři, lékařský tým je po dlouhé době stabilizovaný, všechna oddělení jsou personálně zajištěna.

„Jsme za to rádi, je příjemné být v tomto směru unikátem,“ usmívá se na dotaz Deníku Čestmír Novák, ředitel žatecké nemocnice.

Ani v Žatci přitom situace dlouho nebyla růžová. Na konci roku 2010 hledali v nemocnici šest lékařů, na začátku stejného roku dokonce deset.

Problémy byly velké

Ještě předtím byla situace daleko horší, když kvůli nedostatku lékařů bylo na devět měsíců uzavřeno gynekologicko - porodnické oddělení, stejné problémy hrozily i dětskému, tam bylo nakonec uzavření odvráceno.

„Po dlouhých problémech se nám podařilo vrátit situaci do normálu, v současné době jsou všechna oddělení personálně stabilizovaná a zajištěná,“ pokračuje Novák.

Žádný z lékařů nechtěl ze Žatce odejít ani při nedávné akci lékařů Děkujeme, odcházíme!

Vlídná atmosféra

Aktuálně hledá žatecká nemocnice jen tři lékaře, dva na chirurgii a jednoho na ARO oddělení. Inzerát má zdravotnické zařízení také na tři sestry. Jejich absence nijak neohrožuje chod oddělení. Pokud by se žatecké nemocnici další lékaře podařilo najít, znamenalo by to hlavně méně přesčasů pro ty současné a větší klid na práci.

A proč nemá Žatec, narozdíl od nemocnic v okolí, problémy? Žatecká nemocnice sice určitě nenabízí extrémně vysoké platy, problémy s tabulkami ale nemá v takové míře jako jiní, platy jsou tam totiž většinou smluvní.
Už před akcí Děkujeme, odcházíme! byly platy v Žatci lékařům navýšeny, jsou tak lehce nad průměrem v okolních nemocnicích.

„Ve srovnání s okolními nemocnicemi nabízíme, myslím, slušné platové ohodnocení,“ pokračoval Novák. „Také sázíme na domáckou a vlídnou atmosféru, ve velkých nemocnicích je to jiné, neosobní,“ dodal Novák.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?