Unikátní přístroj na oční klinice

14. 5. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve městě pod Bílou věží byla podepsána smlouva mezi Fakultní nemocnicí Hradec Králové a Askin Co s.r.o. o dodávce excimerového laseru poslední generace Esiris německé firmy Schwind...


Hradec Králové -

Na konci května tak bude na oční klinice Fakultní nemocnice uveden do provozu zcela nový excimerový laser, umožňující unikátní ošetření rohovky ke korekci refrakčních vad při lepších výsledcích a zvýšené bezpečnosti. Díky zavedení nové technologie bude oční klinika moci nabízet srovnatelné služby se světovým standardem.

Na význam této smlouvy jsme se zeptali profesora Pavla Rozsívala, přednosty oční kliniky FN HK: „Oční klinika bude poskytovat individualizované ošetření rohovky, to je na míru, osobně podle parametrů jednotlivého oka, což dosud nebylo možné. Díky tomu se stane naše klinika nejlépe vybaveným oftalmologickým pracovištěm v České republice.“ Celkový objem dodávky technologie dosáhne 20 miliónů korun. Laserová korekce oka patří do oblasti výkonů, které nehradí zdravotní pojišťovny a nemocnice je proto může provádět jako placené služby. Bez toho by si nemohla dovolit excimerový laser financovat. Úhrady pacientů tak nepřímo přispívají k celkovému rozvoji kliniky, protože s přístrojem je zakoupena i nezbytná moderní technologie pro předoperační vyšetření. Ta může být použita i pro rozvoj péče pro ostatní pacienty s onemocněním oka rozsáhlého spádu kliniky, kterým FN HK poskytuje vysoce kvalitní běžnou i specializovanou péči.

„Předpokládáme, že investice se zaplatí provozem technologie do pěti let, jinak řečeno z plateb za poskytované služby,“ uvedl Leoš Heger, ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Hradecké noviny, 14.5.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?