Univerzita: strach ze změny nemocnic

6. 2. 2008 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Změny, které čekají brněnské zdravotnictví, se netýkají jen úrazovky. Už v lednu příštího roku by se měly dvě brněnské fakultní nemocnice přeměnit na univerzitní akciové společnosti, které bude většinovým podílem spravovat stát a menšinovým univerzita. Vedení brněnské Lékařské fakulty Masarykovy univerzity s tím ale nesouhlasí. Obává se, že stát nemocnice postupně odstátní...


Vznik univerzitních nemocnic, které plánuje ministerstvo, znepokojuje brněnskou lékařskou fakultu. Ta se bojí, že bude mít v nemocnici menší vliv.

Změny, které čekají brněnské zdravotnictví, se netýkají jen úrazovky. Už v lednu příštího roku by se měly dvě brněnské fakultní nemocnice přeměnit na univerzitní akciové společnosti, které bude většinovým podílem spravovat stát a menšinovým univerzita. Vedení brněnské Lékařské fakulty Masarykovy univerzity s tím ale nesouhlasí. Obává se, že stát nemocnice postupně odstátní.

„Pokud vznikne nemocnice, která bude mít v názvu slovo univerzitní, měla by to být právě univerzita, která bude mít na její chod vliv. Se čtyřiatřiceti procenty majetkového podílu toho ale moc nezmůžeme,“ uvedl děkan lékařské fakulty Jan Žaloudík.

Podle něj má mít univerzita větší majetkový podíl nebo záruku toho, že může mluvit do personálních věcí. „Obávám se, že pokud se změní nemocnice z příspěvkové organizace na akciovku, bude rozhodovat hlavně vláda. Nemocnici tak bude brzy šéfovat něčí kamarád nebo známý, a ne odborník, který má zkušenosti. Nemocnice se nám tiše rozprodají,“ uvedl Žaloudík, který v jiných ohledech projekt univerzitních nemocnic podporuje. Nyní o vedení nemocnice rozhoduje její managEment i přednostové klinik, kteří spadají pod univerzitu. „Univerzita prostřednictvím přednostů může mluvit do personální politiky i dalších věcí. Většinou jsou tito zaměstnanci členy správních rad a dalších orgánů. Teď je to půl na půl, ministerstvo to chce ale změnit na dvě ku jedné pro stát,“ vysvětlila Hana Kubešová, která ve Fakultní nemocnici Brno pracuje jako přednostka kliniky.

Rektoři i děkani českých univerzit žádají, aby ministerstvo zdravotnictví své plány pozměnilo ve prospěch univerzit. Ministerstvo to ale odmítá. „Vztahy mezi univerzitou a nemocnicí nejsou ošetřeny žádnými smlouvami. Univerzitní nemocnice dá fakultám větší moc,“ objasnil náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr. Čtyřiatřicet procent podílu univerzit je podle něj blokačních. „Znamená to, že pokud by chtěl do správy nemocnice vstoupit soukromý investor, musel by souhlasit nejen stát, ale také univerzita,“ doplnil Šnajdr.

V příštích třech letech tak budou nemocnice buď stoprocentně v rukou státu, nebo se jejich držení rozdělí mezi stát a univerzitu. Lékaři se ale obávají, co bude dál. „Zákon stačí vždy upravit a pak se nebudeme stačit divit,“ myslí si Kubešová. Podle Žaloudíka se může stát, že soukromý investor nebude fakultu potřebovat. „Stalo se to třeba v Portugalsku, odkud pak utekli všichni medici do zahraničí. Tak abychom nakonec nedopadli stejně,“ dodal děkan.

Změny v nemocnicích

- Fakultní nemocnice BrnoBohunice - nemocnice se stane univerzitní nemocnicí. Včlení se do ní Úrazová nemocnice Brno

- Fakultní nemocnice u svaté Anny - nemocnice se stane Univerzitní nemocnicí. Do ní se integruje Masarykův onkologický ústav a Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie

- Úrazová nemocnice - sloučí se s bohunickou fakultní nemocnicí

- Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie - se spojí se svatoanenskou nemocnicí

Nela Maťašeje, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?