ÚOHS do půlky června rozhodne o fúzi pojišťoven AGEL a HZP

21. 5. 2009 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zhruba do poloviny června rozhodne, zda povolí fúzi zdravotní pojišťovny AGEL a Hutnické zaměstnanecké pojišťovny (HZP). ČTK to zjistila z jeho úřední desky. Sloučení v dubnu odsouhlasily správní rady obou společností. Souhlas musí kromě antimonopolního úřadu vyslovit také ministerstva zdravotnictví a financí...


Schvalování fúzí antimonopolním úřadem trvá ze zákona 30 dní. Pokud úřad obecně zjistí nějaké zásadnější potíže, může tuto lhůtu prodloužit o další čtyři měsíce. Teoreticky může fúzi i zastavit, což se ovšem stává zřídka.

Zdravotní pojišťovnu AGEL založil před rokem třinecký podnikatel Tomáš Chrenek. Nyní má asi 60.000 pojištěnců. Nová pojišťovna se 430.000 klienty by mohla pod značkou HZP začít fungovat od poloviny roku.

Do obchodu se minulý týden vložili také politici. Lidovečtí poslanci Michaela Šojdrová, Ludvík Hovorka a Jiří Carbol zaslali ministryni zdravotnictví Daně Juráskové dopis, v němž ji žádají, aby sloučení obou pojišťoven nepovolila.

Podle poslanců by fúze znamenala řadu rizik pro lidi v Moravskoslezském a Zlínském kraji i pro celé české zdravotnictví. Třinecký podnikatel Tomáš Chrenek, který pojišťovnu AGEL založil, na to chce reagovat žalobou.

Ke sloučení vede podle dřívějších vyjádření generálního ředitele HZP Zdeňka Vrožiny řada důvodů. Patří mezi ně hospodářská recese, oddalování reformy zdravotnictví i předpokládaný propad v příjmech pojistného, čemuž budou podle něj schopné čelit jen větší a finančně silné subjekty.

HZP byla zapsána do Obchodního rejstříku 1. listopadu 1992 a vznikala jako první zaměstnanecká pojišťovna v zemi. Zřizovateli byly tehdejší státní podniky Vítkovice, Třinecké železárny, Nová huť, Hutní montáže, ŽDB a Válcovny plechu Frýdek-Místek.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?