ÚOHS: FN Hradec Králové porušila zákon o veřejných zakázkách

20. 1. 2011 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Hradec Králové porušila zákon o veřejných zakázkách v tendru na dodávku nízkomolekulárních heparinů. Nemocnice bude muset nabídky firem posuzovat znovu a lépe výběr vítěze odůvodnit.


Předpokládaná cena zakázky je sedm milionů korun. ČTK to zjistila z internetové sbírky rozhodnutí ÚOHS. Podle Jiřího Kotláře z FN Hradec Králové nabídky nově posouzeny zatím nebyly.

Nemocnice vypsala tendr v únoru loňského roku. Jeho předmětem jsou dodávky nízkomolekulárního heparinu v injekčních stříkačkách pro jednorázové použití. Heparin měla nemocnici dodat společnost PHOENIX lékárenský velkoobchod. Výběr nevhodnější nabídky, ale antimonopolní úřad svým aktuálním rozhodnutím zrušil.

Podle úřadu „zpráva o posouzení a hodnocení nabídek ani jiná část dokumentace neobsahuje transparentní odůvodnění související s posouzením splnění zadávacích podmínek“. Konkrétně se nedostatky týkaly přípravku Fragmin, který nabídly tři firmy včetně vítěze.

Podle úřadu nebylo jasné, zda vyhovuje indikacím požadovaným v zadávacích podmínkách. „Tento postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky,“ uvedl ve svém verdiktu ÚOHS. Zpráva o posouzení a hodnocení nabídek se podle úřadu nepřezkoumatelná a netransparentní.

Tendr u antimonopolního úřadu napadla společnost Sanofi-aventis. Podle firmy právě léčivý přípravek, který nabídl vítěz tendru, nevyhovoval všem indikacím, které nemocnice požadovala. Rozhodnutí ÚOHS je pravomocné, nemocnice se proti němu neodvolala.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?