ÚOHS: Kraj Vysočina chyboval v tendru na dodávky antibiotik

19. 10. 2011 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Kraj Vysočina chyboval v tendru na dodávky antibiotik. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) jeho výběrové řízení zrušil. Chyby kraje mohly podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. Kraj má zaplatit 30.000 korun jako náklady řízení. Rozhodnutí je už pravomocné, zjistila ČTK ze sbírky rozhodnutí ÚOHS.


Kraj zatím rozhodnutí písemně nedostal, až se tak stane, projedná ho, řekl ČTK náměstek hejtmana Kraje Vysočina Vladimír Novotný. „Myslím, že jsme nechybovali, ale není jednoduché označit komodity tak, aby to vyhovovalo všem předpisům,“ uvedl Novotný.

V tendrech komodit je však podle něj třeba pokračovat, protože hromadné nákupy ceny výrazně srážejí. „Lze samozřejmě očekávat, že firmy se proti hromadným nákupům budou bránit,“ dodal Novotný.

Kraj zakázku s předpokládanou hodnotou 95,9 milionu korun vypsal v polovině loňského roku. Tendr napadla pražská společnost Sandoz. Podle ní zadavatel některé firmy zvýhodnil při nastavení zadávacích podmínek.

Podle ÚOHS zadavatel předmět zakázky nevymezil dostatečně přesně. V zadávací dokumentaci sice uvedl, které léčebné přípravky vyžaduje, zároveň si ale vyhradil i právo, že bude odebírat také přípravky jiné. Podle ÚOHS je to nepřípustné.

„Soutěží se tak o imaginární soubor dodávek, které však poté nejsou a ani nemusí být realizovány nebo jsou realizovány pouze z části,“ uvedl v aktuálním rozhodnutí předseda ÚOHS Petr Rafaj. Pokud teď není možné předvídat vývoj ve farmaceutickém průmyslu, měl by podle Rafaje zadavatel zvážit, zda je uzavírání rámcové smlouvy na dodávky na čtyři roky pro tento typ zakázky vhodné.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?