ÚOHS: Krajská nemocnice středočeského kraje znovu chybovala

22. 3. 2011 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Antimonopolní úřad našel znovu chyby v tendru na jednotnou komunikační infrastrukturu zdravotnických zařízení Středočeského kraje. Zrušil rozhodnutí o výběru nejvhodnější nabídky.


Tendr původně vyhrálo sdružení GTS Novera a T-Mobile. ČTK to zjistila z internetových stránek ÚOHS. Mluvčí středočeských nemocnic Patrik Tomšů ČTK řekl, že výběrové řízení nyní pokračuje a další zasedání hodnotící komise bude 23. března. Teprve poté bude možné podat k věci další informace, dodal.

Na úřad se nejprve obrátila GTS Novera. Vadilo jí, že Krajská nemocnice středočeského kraje před časem zrušila tendr v ceně zhruba 35 milionů korun neoprávněně. ÚOHS firmě vyhověl, a výběrové řízení tak pokračovalo.

Tendr ale následně napadla Telefónica O2, jejíž nabídka skončila druhá v pořadí. Podle firmy vítěz tendru GTS Novera a T-Mobile nesplnil zadávací podmínky v oddílu týkajícím se sankčních pokut za nedodržení všech podmínek plnění zakázky.

Také podle aktuálního rozhodnutí ÚOHS není zřejmé, jak hodnotící komise zadavatele při svém posuzování nabídek koncem září loňského roku dospěla k závěru, že nabídka vybraného sdružení splňovala zadávací podmínky v plném rozsahu. Původní závěry hodnotící komise byly totiž opačné.

„V případě, že dojde k určitým pochybnostem o splnění zadávacích podmínek, musí hodnotící komise uvést nejen skutečnost, že se shodla na tom, že vybraný uchazeč nesplňuje zadávací podmínky, nýbrž i důvody, které ji k tomu vedly,“ uvedl v rozhodnutí místopředseda ÚOHS Kamil Rudolecký. Podle úřadu je zpráva o posouzení a hodnocení nabídek, na základě které Krajská nemocnice středočeského kraje rozhodovala o přidělení zakázky netransparentní a nepřezkoumatelná.

Tomšů v dnešní reakci na rozhodnutí antimonopolního úřadu uvedl, že podle původního rozhodnutí hodnotící komise jeden z uchazečů nesplňoval podmínky v oblasti sankčních ujednání, a protože poté zbyl pouze jeden uchazeč, mělo se výběrové řízení zrušit a opakovat. „To napadl ÚOHS na základě odvolání GTS Novera, takže právě s přihlédnutím ke konstatování ÚOHS zasedala hodnotící komise znovu a vybrala nejlevnější nabídku. To napadl pro změnu uchazeč O2 a ÚOHS následně zkonstatoval to, co zkonstatoval,“ dodal mluvčí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?