ÚOHS nařídil novou soutěž na stavbu operačních sálů v Kladně

7. 9. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nařídil zopakovat soutěž na vybudování vestavěných operačních sálů v kladenské nemocnici. Tendr napadl jeden z neúspěšných uchazečů, nové výběrové řízení by ale o půl roku zdrželo celou nynější přestavbu zdravotnického zařízení.


Bylo proto rozhodnuto o návratu k původnímu záměru, v nemocnici vzniknou klasické kachlíkované sály, řekl na jednání středočeského zastupitelstva hejtman David Rath (ČSSD).

Reagoval tak v diskusi na výtky zástupců ODS, že se v Kladně staví něco, co nebylo součástí původního projektu. „Podle mých informací se staví v Kladně úplně něco jiného, než bylo vysoutěženo,“ prohlásil šéf středočeské ODS a Rathův předchůdce ve funkci Petr Bendl.

Rath k tomu poznamenal, že se původně skutečně počítalo s jinou podobou sálů. „Mezitím se trendy posunuly a je hit dělat vestavěné operační sály. Tudíž projektanti v určité fázi doporučili zvážit, zda realizovat ty klasické sály s kachlíky, nebo jít cestou nových technologií. Má to své výhody, i když nevím, zda odpovídají ceně,“ nastínil hejtman s tím, že k vestavěným sálům se přikláněli i chirurgové. O změně se podle něj rozhodlo ještě za Bendlova vedení a po jeho nástupu se vypsala soutěž.

Sály měly být vybudovány za peníze EU, v tendru byla vybrána nejlevnější nabídka za 22 milionů korun. „Nicméně jeden z účastníků soutěže, který nedal nejlevnější nabídku, navíc je to firma odněkud z Ostravy a vůbec nikdy vestavěné sály nestavěla, podal stížnost k ÚOHS na průběh soutěže,“ uvedl Rath. Antimonopolní úřad pak podle něj k určitému překvapení krajského vedení řekl, že soutěž se musí zopakovat.

To by ale podle hejtmana způsobilo komplikace a přestavba oblastní nemocnice by nemohla skončit příští rok v lednu, jak je plánováno. „Hrozilo by i zastavení stavby, protože sály jsou důležitým komponentem a ta budova bez nich nemůže fungovat,“ upozornil.

Kraj by podle něj navíc musel platit hlavnímu dodavateli stavby, firmě Metrostav, vysoké penále 50 milionů korun. „Takže jsme dospěli k závěru, že půjdeme tou odsouhlasenou cestou klasických operačních sálů. Žádná soutěž se už dál dělat nebude,“ dodal.

Modernizace oblastní nemocnice za stovky milionů korun začala ještě před krajskými volbami, které rozhodly o výměně v čele hejtmanství. Nová krajská reprezentace pak plány na přestavbu nemocnice pozměnila - stanovila, že místo tří nových pavilonů v areálu vznikne pouze jeden a ušetřené peníze se vloží do generální rekonstrukce staré budovy. Celkové náklady na modernizaci měly zůstat zachovány.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?