ÚOHS pokutoval ministerstvo zdravotnictví za dělení zakázek

24. 4. 2009 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Antimonopolní úřad (ÚOHS) uložil ministerstvu zdravotnictví pokutu 70.000 korun za chyby v mediální kampani na prevenci boje s civilizačními chorobami. Ministerstvo v rozporu se zákonem kampaň rozdělilo na čtyři menší zakázky. U nich nevypsalo výběrové řízení a všechny přidělilo jedné firmě...


Celá mediální kampaň měla být zadána jako nadlimitní veřejná zakázka v řádném výběrovém řízení. Rozhodnutí je nepravomocné, ministerstvo se může odvolat, řekl dnes ČTK místopředseda ÚOHS Kamil Rudolecký.

Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň ČTK řekl, že úřad po poradě s právníky zváží možnost odvolání. Připomněl, že pokuta je za kampaně, které se uskutečnily za předchozího ministra Davida Ratha (ČSSD). Toho se nepodařilo ČTK kontaktovat. „O kampaních rozhodl David Rath a schvaloval i jejich financování,“ uvedl Sršeň.

Řádné výběrové řízení musí zadavatel vypisovat u zakázek s hodnotou nad dva miliony korun. Celá mediální kampaň stála přes šest milionů. Ministerstvo ji ale rozdělilo na čtyři samostatné zakázky - prevenci rakoviny plic, karcinomu děložního čípku, prevenci obezity a kolorektálního karcinomu, čímž dvoumilionový limit obešlo. Ministerstvo oslovilo tři firmy, z nichž ve všech čtyřech případech vybralo stejného vítěze - firmu T.C.B. - CZ.

„Obcházení finančních limitů dělením veřejných zakázek s důsledkem nepoužití některého ze zadávacích řízení patří mezi nejzávažnější porušení zákona, neboť vylučuje soutěžní prostředí. V daném případě sice nebyla soutěž vyloučena zcela, došlo však k jejímu výraznému omezení,“ řekl ČTK Rudolecký s tím, že jedna z nabídek nebyla vůbec hodnocena a ministerstvo tak vybíralo pouze ze dvou.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?