ÚOHS prozkoumá, jak Nemocnice Na Homolce vybírala právníky

18. 7. 2011 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) prozkoumá způsob, jakým Nemocnice Na Homolce v Praze v roce 2009 vybírala externí právníky. Nemocnice nevyhlásila výběrové řízení, přestože za rok zaplatila právníkům více než deset milionů korun, což pětkrát přesahuje hranici pro vypsání tendru.


Nemocnice podle svého vyjádření přezkoumávání případu antimonopolním úřadem vítá.

Zahájení správního řízení, o němž informoval Český rozhlas, potvrdil ČTK předseda úřadu Petr Rafaj. Začalo prý koncem letošního června a týká se zakázky na právní služby. „Prověřujeme, zda nedošlo k porušení zákona o veřejných zakázkách. Řízení je v počáteční fázi,“ uvedl Rafaj.

Úřad zahájil správní řízení poté, co se na něj obrátila protikorupční organizace Transparency International. Požaduje prověření smlouvy s kanceláří Šlachta & Partners, která začala pro nemocnici pracovat v dubnu 2009.

Nemocnice i právní kancelář se shodně hájí tím, že v době výběru právníků nešlo přesně určit, kolik právních rad bude potřeba. To se mělo ukázat až následně v době plnění zakázky. Podle Transparency International ale bylo už v době uzavření smluv zřejmé, že celkové plnění výrazně přesáhne dva miliony korun, tedy hranici pro vypsání tendru.

„Skutečnost, že věc bude přezkoumána ÚOHS, nemocnice s ohledem na specifičnost tohoto případu vítá. Poskytnutí kvalitních právních služeb významně prospělo stavu vnitřních i vnějších právních vztahů nemocnice, přičemž výsledky jsou nyní jasně patrné. Jiný postup by znamenal vážné riziko vzniku škody na straně nemocnice,“ uvedl ředitel nemocnice Vladimír Dbalý ve stanovisku, které ČTK tlumočila mluvčí nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?