Úplatky v ordinaci ihned hlašte lékařské komoře

3. 12. 2009 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Třetina Čechů přiznává, že u lékaře různým způsobem uplácí. Minimálně čtvrtina z nich je ale k úplatku donucena zdravotnickým personálem. Kde se v Česku uplácí u lékaře? Za jaké výkony platíme nejčastěji? Na to se včera mohli ptát čtenáři deniku.cz šéfa protikorupční organizace Transparency International Davida Ondráčky. A co lidi nejvíce zajímalo? Přinášíme vám přepis online rozhovoru.


Proč berou lékaři úplatky?

Doufám, že většina lékařů nebere, a naopak se jim to nelíbí. Jsou jiní, kteří berou, a na ty je třeba se zaměřovat. Je to ale podobné rozdělení jako v jiných oborech a aktivitách. Jen bychom se s tím neměli smiřovat. Samozřejmě, že systémové řešení musí přinést až reforma zdravotnictví, která by měla omezovat korupční rizika a zlepšit kontrolu.

Je obecně známo, že jsou lékaři, kterým se musí dát úplatek, jinak člověk nebude standardně ošetřen. Co se děláte pro to, aby se lékařům zvedly platy?

Financování zdravotnictví a jeho reforma jsou klíčovou otázkou, která se musí řešit. Tento průzkum se zaměřil pouze na jeden aspekt neprůhlednosti a korupčních rizik ve zdravotnictví, na přímou zkušenost lidí při jejich návštěvách lékařů a zdravotnických zařízení. Nejde patrně o nejvážnější problém, ale přesto je užitečné názorům veřejnosti naslouchat. Systém zdravotnictví trpí řadou dalších problémů, od politické korupce, neefektivní alokace investic, neprůhledných veřejných zakázek přes málo účinné kontrolní mechanismy až po sporné praktiky některých farmaceutických firem. Platy lékařů musí být řešeny v rámci reformy celého systému.

Jaký největší úplatek jste zaznamenali? Jakou částkou lidé lékaře průměrně uplácejí?

Někteří lidé přiznali, že dali úplatky přesahující i hodnotu 50 tisíc korun. Tam už to nijak omlouvat nejde, jde jednoznačně o korupci. Průměr se určit nedá, naprostá většina jsou banální dárky nepatrné hodnoty, které neovlivňují podobu péče.

Co by měl pacient udělat, když si lékař řekne o úplatek?

Snadné to samozřejmě není a vím, že pacient je v pozici, kdy často zoufale potřebuje pomoc. Ale přesto by takový požadavek měl jednoduše odmítnout. Argumentovat by měl tím, že je to trestné i pro něj, protože by se dopustil trestného činu podplácení (bez ohledu na výši úplatku), a to po něm nikdo chtít nemůže. Samozřejmě se lze odvolat také na lékařskou etiku, ale to asi příliš nepomůže. Je možné naznačit, že byste si takový požadavek nenechali pro sebe. Ale je to podobné jako odmítnout dát úplatek i v jiných situacích, pokud si o ně řekne nebo naznačí úředník, politik, policista nebo nákupčí.

Kde se podle vás ve zdravotnictví nejvíce uplácí?

Tady odpovím výsledkem průzkumu. Z hlediska diagnóz byly úplatky nejčastější směřovány stomatologům, gynekologům a porodníkům, psychiatrům a ortopedům (zejména u kloubních endoprotéz).

Pokládáte úplatky dávané lékařům za důsledek jejich nedostatečného počtu v ČR (a tudíž vysoké poptávky po jejich službách), nebo spíše za důsledek špatné legislativy a její následné kontroly? Byl byste pro větší liberalizaci zdravotnictví (např. zavedení pacientem zcela hrazené nadstandardní péče)?

Nevidím problém v malém počtu lékařů. Spíše jako kombinaci nevynucované legislativy, špatné kontroly a přetrvávající tradice nošení dárků lékařům, na kterou si zvykli někteří lékaři i pacienti. Klientský přístup se projevuje pouze v některých případech. Osobně jsem pro jasné nastavení standardů, na co lidé mají nárok, a ceníků, za co je možné si legálně připlatit, aby se to nedělalo bokem a potají. Je to spíše nastavení pravidel a jejich vynucování než přímo liberalizace.

Jak složité je případný úplatek lékaři dokázat? A je o to ze strany pacientů vůbec zájem, když podle průzkumu jde o docela rozšířený nešvar? Nebere se to někdy tak trochu jako samozřejmost?

Ano, jako samozřejmost se to často bere, minimálně čtvrtina lidí to tak chápe. Cílem takových průzkumů je ukázat, že pacient má být klient, který žádné úplatky a dárečky nenosí a nosit nemusí. Úplatky se prokazují nesmírně obtížně, pokud nemáte nahrávky, přímé důkazy, jde o tvrzení proti tvrzení. To ale nemění nic na tom, že je to trestné pro obě strany.

Může lékaři, který si řekne o peníze, někdo odebrat registraci?

Lékařská komora, která může lékaře vyloučit a tím mu fakticky znemožnit vykonávat profesi. Její úkol je chránit profesní etiku a posuzovat jednotlivé prohřešky a jejich závažnost. Dělá to, i když o jejich verdiktech lze diskutovat.

Setkal jste se ve své praxi také s nějakým zvlášť špatným přístupem lékaře, který například využíval závažného zdravotního stavu pacienta (a nechal si platit od jeho příbuzných)? Jak se může v takových případech blízký člověk bránit? Jak je to s dokazováním, že lékař opravdu peníze po pacientovi chtěl?

Osobně nemám tuto zkušenost, ale třeba právě u tohoto průzkumu lidé psali i konkrétní příběhy - podívejte se na www.zdravibezuplatku.cz. Dokazování je obtížné, ale doporučil bych nejprve zavolat a zkonzulotvat postup na celonárodní protikorupční linku s číslem 199, kterou provozuje Transparency International.

Je špatné, když dám lékaři dárek za jeho skvělý přístup (samozřejmě až po zákroku)? Mám opravdu velký strach z bolesti, ale jen málokterý lékař má přístup, který potřebuji. Přijde mi tedy správné mu pak nějak vyjádřit dík. Nekazím jim tak ' morálku'?

Velmi dobře vím, že je nutné rozlišovat mezi poděkováním po zákroku a vynucenými dary či úplatky. Určitě v tomto nelze být fundamentalistický, pokud to tak cítíte a připadá vám to správné, je to vaše věc. Nejsem tady v roli arbitra morálky. Přesto - děkujete takto za každou normální veřejnou službu, kterou dostanete? Na úřadě, ve škole, na policii, vMHDatd.? Myslím, že je to podobné a takto by se nad tím mělo přemýšlet.

Co mám dělat, když mi lékař odmítne dát léky, dokud nezaplatím?

Jediná možná rada je - okamžitě takový postup ohlašte na lékařské komoře, pokud jde o nemocnici, tak jejímu vedení, řediteli, případně i na protikorupční linku 199.

Setkal jste se osobně se situací, ve které jste cítil, že si lékař žádá úplatek?

Osobně se mi to u lékaře nestalo, ale vím, že prostě některé obory jsou hodně postaveny na známostech a kontaktech. Potvrdil to ostatně i tento průzkum.

Praktický lékař mne před lety při bolestech zad poslal ke specialistovi. Ten chtěl za obstřik peníze, dal je do šuplíku, ale nevystavil mi účet. Když jsem se na to ptala sestřičky, odkázala mne na něj, on na mne koukal jako „zjara“, co že si to vymýšlím. Potvrzení jsem stejně nedostala. Docílil toho, že jsem k němu už nešla. Až později jsem se dozvěděla, že stejnou zkušenost učinili i další lidé. Byl byste pro, aby byli na lékaře s touto „pověstí“ nasazeni provokatéři?

To je zřetelně korupční případ, je potřeba na takového lékaře upozornit, aby se dala věc prověřit a vyšetřit. Doporučuji některý z výše zmíněných způsobů, jak takový případ ohlásit (včetně Policie ČR). Osobně jsem pro zavedení možnosti řízené provokace, která by měla pracovněprávní důsledky. Shodou okolností v parlamentu je další návrh tímto směrem, který se bude brzo řešit.

Když byla moje kamarádka těhotná, její gynekolog jí v Praze nabídl, že když bude chtít, odrodí ji právě on. To pro něj ale znamenalo, že byl 24 hodin k dispozici. Za to si vzal několik tisíc korun. Je to podle vás v pořádku? Kamarádka byla spokojená a lékař dostal zaplaceno.

Podle mě to úplně v pořádku není, lékař by neměl dostávat peníze za to, že bude k dispozici. Aspoň ne do té doby, než budou jasně nastavená pravidla, že něco takového si lze legálně a oficiálně připlatit. Takto vše probíhá pokoutně, s nádechem korupce, i když navenek jsou obě strany spokojené. Ale nechci, aby to znělo fatálně, ať dítě prospívá.

Je normální, když po mně gynekoložka chce 500 korun ročně za sterilizaci a opotřebení zdravotnických přístrojů a za to, že mi pošle výsledky vyšetření v SMS na můj mobil? Moje lékařka to vyžaduje, mně to připadá divné, ale zároveň bych nerada přecházela k jiné doktorce.

Podle mě to normální není. To jsou přesně vyžadované platby (sponzorské příspěvky), které jdou nad rámec povinností a někteří lékaři je nadužívají či přímo zneužívají. Pacient je do toho tlačen a nemá mnoho možností. Cílem takových průzkumů je otevřít širší diskusi, která může vést ke změně současné praxe.

Co si myslíte o následujícím postupu: Moje babička byla na operaci očí. V nemocnici jí natvrdo řekli, že pro ni mohou udělat to a to. Ale pokud dá nemocnici sponzorský příspěvek dva tisíce korun, tak bude péče lepší. Babička peníze pochopitelně zaplatila. Ve finále jsme zjistili, že to, za co chtěla nemocnice sponzorský příspěvek, hradí pojišťovna normálně. To je podle mě naprosto nehorázně řízené vydírání pacientů.

Podle mě také, vynucované sponzorské dary by se neměly tolerovat a ministerstvo zdravotnictví, lékařská komora, někdy snad i policie by to měly řešit. Pacient je postaven před nepřijatelnou volbu. Přesto věřím, že takové postupy jsou spíše výjimečné, i když se dějí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?