Úplavice hrozí lidem cestujícím do zemí se zhoršenou hygienou. Jak se projevuje?

31. 3. 2023 7:30
přidejte názor
uplavice
Autor: Depositphotos
uplavice

Úplavice je vysoce nakažlivé infekční onemocnění střev, které může být vyvoláno bakterií nebo prvokem, zejména v prostředí se sníženými hygienickými standardy. Nemoc se projevuje bolestmi břicha a těžkým průjmem, případně i horečkami. Ve vzácných případech se dokonce může rozšířit krví do dalších orgánů v těle a ohrozit člověka na životě. Jak nemoc léčit?

Co je úplavice?

Co se dozvíte v článku
  1. Co je úplavice?
  2. Bacilární úplavice
  3. Měňavková úplavice
  4. Jaké má úplavice příznaky?
  5. Úplavice, výskyt a přenos
  6. Diagnostika úplavice
  7. Léčba úplavice
  8. Jak úplavici předejít?

Úplavice je vysoce infekční onemocnění střev, které se vyskytuje převážně v rozvojových zemích a prostředích se zhoršeným hygienickým standardem. V České republice je tedy spíše ojedinělé. Infekci může způsobovat buď bakterie, tehdy hovoříme o bacilární úplavici, nebo prvok (měňavka), který má na svědomí tzv. amébní úplavici.

Také se můžete setkat s pojmem úplavice cukrová, ale jedná se pouze o zastaralé a nepřesné pojmenování pro cukrovku. Zavádějící je dále pojem úplavice močová, jež odkazuje na onemocnění zvané žíznivka, odborně Diabetes insipidus, což je skupina onemocnění projevujících se narušením hospodaření těla s vodou.

Úplavice se přenáší z člověka na člověka a inkubační doba se udává jeden až pět dnů. Infekce se do těla nejčastěji dostává ústy přes kontaminovaný předmět nebo přímým kontaktem. Typicky se projevuje bolestmi břicha a průjmy. Amébní (měňavková) úplavice může také způsobovat jaterní abscesy a být životu nebezpečná. [1, 23]

Bacilární úplavice

Bacilární úplavici způsobuje gramnegativní tyčinkovitá bakterie rodu Shigella, proto se jí říká také shigelóza. K přenosu tohoto průjmového onemocnění dochází při požití kontaminovaných potravin nebo vody a také přímým kontaktem s nakaženým člověkem.

Rizikovými faktory jsou především nedostatečné zpracování potravin a nízká úroveň hygieny. Bakterie se usadí v tlustém střevě a poté jsou vylučovány ve stolici nakaženého. Shigelóza je neuvěřitelně infekční, jelikož k propuknutí infekce stačí požít jen několik set bakterií. Bakterie produkují toxiny a vytvářejí na střevní sliznici zánětlivá až nekrotická ložiska. [4, 56]

Měňavková úplavice

Měňavkovitá, neboli amébní, úplavice se přenáší převážně fekálně-orální cestou ze znečištěných potravin a vody. Původcem infekce je prvok zvaný měňavka úplavičná, latinsky Entamoeba histolytica. Vyskytuje se rovněž v místech se špatnými hygienickými podmínkami. Agresivnější typy měňavky mohou napadat i jiné orgány než jsou střeva, v takovém případě hovoříme o extraintestinální (mimostřevní) amébóze.

Za normálních okolností se prvoci ve střevě zapouzdří do cyst, kterými se dostávají ven ze střev. Pokud je ale prvoků více, mohou se zachytit na střevní stěnu a vytvářet zde léze. Odtud mohou krví pronikat do dalších orgánů, jako jsou játra, mozek, plíce apod., způsobit zde další léze a ohrozit člověka na životě. [7, 89]

Jaké má úplavice příznaky?

Úplavice se typicky projevuje svíravými až křečovitými bolestmi břicha s těžkým průjmem, který nejprve bývá vodnatý, později hlenovitý a může obsahovat příměs krve. Zvracení obvykle není příznakem této nemoci. Objevit se mohou také:

  • horečky,
  • zimnice,
  • třesavka,
  • celková únava,
  • pocit neúplného vyprázdnění,
  • dehydratace.

Komplikace úplavice

Pacient může být silně dehydratován, může dojít k minerálnímu rozvratu a někdy dokonce k poruše srážlivosti krve. Ve vzácných případech může zánět vyústit až v protržení střevní stěny, což vede ke vzniku zánětu pobřišnice a k sepsi. Pokud je původcem infekce měňavka, která napadla jiné orgány, hrozí jaterní abscesy, zánět plicní tkáně a zánět mozku, které mohou jedince ohrozit na životě. [10, 11, 12, 13, 14]

Úplavice, výskyt a přenos

K přenosu infekce dochází požitím kontaminovaných potravin či vody, fekálně-orální cestou (například polknutím vody, do níž vytéká kanalizace) i blízkým kontaktem s nemocným. Přenašečem bakterie nebo prvoka je tedy nemocný člověk. Oba typy úplavice se vyskytují především v místech se sníženou úrovní hygieny, jako jsou rozvojové země, případně i některé dětské tábory, psychiatrické léčebny apod. [15, 16, 17, 18]

Potýkali jste se někdy s úplavicí?

Diagnostika úplavice

Střevní infekci lze rozpoznat na základě výše zmíněných příznaků. Přesnou diagnostiku úplavice ale lze získat odebráním vzorku stolice a následným mikrobiologickým laboratorním vyšetřením. Další možností je vyšetření krve, při kterém lze infekci odhalit podle abnormálních hodnot CRP, což jsou protilátky, které bývají zvýšené při akutních bakteriálních infekcích. [19, 20, 21]

Léčba úplavice

Nejdůležitější součástí léčby je dostatečný přísun tekutin, včetně rehydratačních nápojů, jako jsou některé sportovní nápoje, které obsahují elektrolyty, abyste předešli dehydrataci organismu a minerálovému rozvratu. Mnoho lidí nepotřebuje podstoupit léčbu léky a infekce přejde samovolně do jednoho týdne.

V případě lehčích případů lze užít také Endiaron, ale vždy se raději nejprve poraďte se svým lékařem. Vyvarujte se volně prodejným lékům na průjem, jako je Imodium, které průběh úplavice mohou ještě zhoršit. U těžších případů se nasazují antibiotika, a to zejména z epidemiologických důvodů. Pokud hrozí dehydratace nebo průjem přetrvává déle než týden, měli byste vyhledat lékařskou péči, aby vám mohly být podány tekutiny prostřednictvím infuze. [22, 23, 24]

Jak úplavici předejít?

Jestliže někdo ve vaší blízkosti byl nakažen úplavicí, měli byste se vyvarovat blízkého kontaktu, nesdílet společně žádné věci a pravidelně si mýt nebo dezinfikovat ruce. Pokud navštívíte rozvojové země se sníženými hygienickými standardy, kde hrozí nákaza úplavicí, měli byste především dbát na důsledné dodržování hygieny. Řídit byste se dále měli těmito kroky:

  • Pijte a čistěte si zuby pouze balenou nebo konzervovanou vodou, nikoli vodou z kohoutku.
  • Jezte pouze syrové ovoce a zeleninu, které mají slupku.
  • Uvařte jakékoli produkty, které nemůžete oloupat.
  • Pokud si dáváte v restauraci nápoj s ledem, ujistěte se, že je vyroben z balené vody.
  • Dejte si pozor na jídlo od pouličních prodavačů.
  • Pravidelně si myjte ruce mýdlem a dezinfikujte si ruce. [25, 26]

Zdroje: nzip.cz, venerologie.cz, cestovni-nemoci.cz, stefajir.cz, cs.medicker.com, nhs.com, webmd.com, healthline.com, my.clevelandclinic.org

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?