Úřad bude možná pokutovat lékaře, kteří odešlou údaje do národních registrů

3. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Úřad pro ochranu osobních údajů bude možná muset v příštím roce začít trestat zdravotnická zařízení a lékaře, kteří budou poskytovat údaje o pacientech do zdravotnických registrů. Registry totiž nemají potřebný právní základ...


PRAHA - Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) bude možná muset v příštím roce začít trestat zdravotnická zařízení a lékaře, kteří budou poskytovat údaje o pacientech do zdravotnických registrů. Novinářům to včera řekl šéf ÚOOÚ Karel Neuwirt. Zabránit by tomu mohla novela, jejíž projednání bylo ale před několika dny prozatím zablokováno v Poslanecké sněmovně.

Neuwirt uvedl, že registry, kde se soustřeďují informace o zdravotním stavu obyvatel, nemají potřebný právní základ. Registry zatím fungují na základě nižších právních předpisů, to ale nebude od ledna možné.

Koaliční poslanci však zvažují vyvolání mimořádné schůze, při níž by sněmovna urychleně schválila novelu, která dá registrům pevnou právní oporu. Lidovec Tomáš Kvapil včera řekl, že se o vyvolání takové schůze chce v každém případě pokusit a začne shromažďovat potřebných 40 poslaneckých podpisů. Sociální demokraté s podporou mimořádného jednání zatím váhají, uvedl včera předseda jejich poslanecké frakce Petr Ibl.

V této věci jde konkrétně o budoucnost registrů onkologických pacientů, hospitalizovaných, rodiček, novorozenců, vrozených vad, potratů, cévní chirurgie, kardiochirurgie, kloubních náhrad, nemocí z povolání, lékařů, lékárníků a zubařů a také lidí, kteří se léčí z drogové závislosti za pomoci náhražkových léků. Analýza těchto dat slouží například k vývoji léčebných metod a přípravě preventivních programů.

Registry zatím fungují na základě nižších právních předpisů, to ale nebude od ledna možné, proto je měla novela zmínit přímo v zákoně. Poslanci ODS však koncem listopadu využili jednacího řádu a vetovali návrh, aby se o novele rozhodlo ještě na téže schůzi. Občanští demokraté opakovaně varovali před rizikem zneužití citlivých údajů o zdraví obyvatel.

Neuwirt včera uvedl, že na problém existuje několik pohledů. Podle jednoho by byl nutný souhlas pacienta s poskytnutím jeho údajů, což ale není vždy technicky možné. Druhou možností by bylo vést registry anonymně, rozsah by však muselo určit ministerstvo.

„Sankce je ze zákona až deset milionů. Ale vždy by se muselo postupovat individuálně,“ zdůraznil Neuwirt v odpovědi na otázku, co by úřad dělal, kdyby se poslancům nepodařilo novelu prosadit do konce roku. Posuzována by tak podle něj byla zřejmě závažnost poskytnutých údajů, způsob jejich doručení do registru a podobně. „Lékaři mají povinnost mlčenlivosti o svých pacientech,“

zdůraznil Neuwirt.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?