Úrazová nemocnice Brno vytvoří za 15 milionů nové ambulance

23. 5. 2017 7:27
přidejte názor
Autor: Redakce
V Úrazové nemocnici v Brně vzniknou za 15 milionů korun nové ambulance pro endoskopii a urologii. Město na to dá polovinu, zbytek zaplatí nemocnice, řekl náměstek primátora Petr Hladík (KDU-ČSL).


Ambulance by mohly být hotovy do konce roku. Podle Hladíka se rozšíří zdravotní péče a lépe placené zákroky zároveň pomohou zlepšit finanční situaci nemocnice. Městské zařízení se delší dobu potýká s dluhy.

Endoskopie je vyšetřovací metoda tělních dutin a dutých orgánů za pomoci přístroje nazvaného endoskop. Urologie se zabývá chorobami vylučovacího ústrojí a mužskými pohlavními orgány. Ambulance vzniknou rekonstrukcí prostor ve druhém patře, které jsou prázdné. „Nyní je v nemocnici ambulantní urologie a urologické operace se provádějí jako chirurgické, což pravidla neporušuje. Vlastní urologii tam ale nemáme nasmlouvanou a to se změní. Chceme zřídit urologické oddělení a mohl by vzniknout nový primariát,“ řekl Hladík.

Podle něj je to další krok ke zkvalitnění péče. „Zvedne se komfort pro Brňany. Urologie je poměrně vyhledávaná a jsou dlouhé čekací lhůty. My máme chirurgy urology, takže jsme schopní to lékařsky pokrýt. Nyní k tomu hledáme sestry,“ dodal Hladík.

Nové ambulance mají rozšířit zdravotní péči, ale také zlepšit finanční situaci nemocnice. Loni byla ve ztrátě skoro 100 milionů korun a město ji chce jako vlastník dostat v příštích letech do kladných čísel. Nemocnice ztrátu v minulosti vysvětlovala špatnými smlouvami s pojišťovnami nebo velkým počtem zákroků, které nejsou tak dobře placené. Ke zlepšení hospodaření mají vést podle města vyšší příjmy od zdravotních pojišťoven, úsporná opatření, ale i rozšíření péče. „Pomůže to hospodaření nemocnice, protože ty zákroky by měly být poměrně dobře hrazeny z veřejného zdravotního pojištění,“ dodal náměstek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?