Úrazová nemocnice nakoupí přístroje za peníze z dotací EU

1. 9. 2009 9:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Brněnská Úrazová nemocnice, jíž bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek plánoval zrušit, obnoví svou přístrojovou techniku. Nemocnice získá na nákup přístrojů dotaci 23 milionů korun z regionálního operačního programu. Dotaci výbor schválil v pondělí...


řekla ČTK Milena Marešová z Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod.

Podle ředitele Karla Doležala koupí nemocnice nové dýchací přístroje, ultrazvuk a dvě věže na operační sály, které lékařům pomáhají uspávat operované pacienty a sledují jejich životní funkce. Z peněz se zaplatí také digitalizace rentgenů. „Poslední léta se v Úrazové nemocnici nedělaly obměny přístrojů. Náklady na servis a opravy jsou proto nyní dost vysoké,“ popsal Doležal.

Úrazovou nemocnici do loňského ledna zřizovalo ministerstvo zdravotnictví, ale protože počítalo s jejím zrušením, nová technika se nakupovala v omezené míře. Zachování nemocnice prosadili zákonodárci především z ČSSD. Schválili zákon převádějící nemocnici na Brno. V jeho čele stojí sociálnědemokratický primátor Roman Onderka.

Brno nyní na provoz nemocnice doplácí, zastupitelé jí v červnu schválili patnáctimilionovou bezúročnou půjčku a desetimilionovou dotaci. Podle ředitele Doležala nemocnice tratí kvůli sníženým platbám od zdravotních pojišťoven. Při vyúčtování skutečně provedených výkonů by se však prý měly zařízení peníze vrátit. „To bude v květnu,“ řekl dnes. Dřív mluvil o letošním listopadu.

Podle ředitele budou ještě právníci a účetní řešit, zda se současné nákupy přístrojů a vyřazení těch starých z provozu promítnou do částky, kterou nemocnice platí za nájem přístrojů Fakultní nemocnici Brno. Tehdejší ministr Julínek loni techniku využívanou v Úrazové nemocnici převedl do majetku té fakultní, která si určila nájemné. Zástupci Úrazové nemocnice převod napadli u soudu. Zatím nerozhodl.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?