Úrazové nemocnici pojišťovny hradí méně lůžek

23. 4. 2009 9:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Situace v Úrazové nemocnici Brno se nemění, zdravotní pojišťovny nadále odmítají hradit péči na 66 lůžek, více než třetinu z celkového množství. Novinářům to oznámil ředitel úrazovky Karel Doležal. Naprostou většinu z tohoto počtu odepsala od začátku roku Všeobecná zdravotní pojišťovna...


ostatní pojišťovny snížily úhrady jen za jednotlivá lůžka. Ubude rovněž 300 operací - výměn velkých kloubů.

Ředitel nicméně vyjádřil přesvědčení, že všechny operace, které mají nasmlouvané do konce roku, provedou a že se s pojišťovnami dohodnou, jak a kde získat potřebné finanční prostředky. Podle vyjádření krajského radního Oldřicha Ryšavého (ČSSD) by takové omezení operací znamenalo pro pacienty prodloužení čekacích lhůt.

První náměstek primátora Daniel Rychnovský (KDU-ČSL) jako zástupce zřizovatele, města, uvedl, že několikrát žádal o audienci u ministryně zdravotnictví Daniely Filipiové, ale nebyl přijat. Problémy úrazovky začaly v momentě, kdy bývalý šéf resortu Tomáš Julínek (ODS) ohlásil její zrušení. Nakonec se podařilo ČSSD zákonem převést nemocnici na město, nastaly však existenční problémy a také tlaky jejích odpůrců.

Nárůst těžce raněných

Ve stejný den jako v úrazovce byla tisková konference ve Fakultní nemocnici Brno (FNB), kde zaznělo, že od otevření tamního traumacentra loni v prosinci jim výrazně přibylo těžce raněných pacientů.

„Do 20. dubna jsme od té doby ošetřili o 72 procent víc nemocných než za stejné období o rok dříve. Počet vícečetných úrazů se zvýšil z 31 na 79 případů. Nárůst je více než stopadesátiprocentní,“ prohlásil ředitel FNB Roman Kraus.

Zřízení traumacentra ve fakultní nemocnici prosazoval Julínek jako náhradu za úrazovku. O ní se na tiskové konferenci ve FNB nemluvilo, tamní tisková mluvčí Anna Nesvadbová Právu potvrdila, že datum jejich tiskovky bylo shodné s tiskovkou úrazovky náhodně. Opačného názoru byli mnozí lékaři i další pracovníci úrazovky, kterým naopak polytraumat ubylo.

Nyní je tedy další podoba úrazové nemocnice politickým i odborným problémem. Její vedení i město usilují o návrat statusu traumacentra odebraného vloni ještě Julínkovým vedením resortu zdravotnictví, naopak příznivci traumacentra ve FNB říkají, že v úrazovce by se měli věnovat běžným úrazům, neboť pro traumacentrum tam nejsou nejlepší podmínky. Argumentují mj. absencí některých specializovaných oborů. V úrazovce to odmítají, mluví o svých zkušenostech a také o potřebnosti dvou traumacenter pro více než miliónový region.

Jan Trojan, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?