Úrazové nemocnici v Brně pomůže půjčka

24. 6. 2009 9:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Úrazová nemocnice dostane od města Brna patnáctimiliónovou bezúročnou půjčku a desetimiliónovou dotaci. Schválilo to v úterý zastupitelstvo, nikdo nebyl proti, jen menšina se zdržela. Půjčka je splatná do konce letošního roku. Ředitel Úrazové nemocnice Brno Karel Doležal ujistil, že peníze městu vrátí...


Nyní nemocnice ztrácí každý měsíc na čtyři milióny korun v důsledku snížených záloh od zdravotních pojišťoven. „Na vyúčtování a doplacení zdravotní péče mají pojišťovny asi pět měsíců, do 30. listopadu nám všechno doplatí,“ uvedl Doležal.

Zastupitel Martin Prchal z opoziční ODS zpochybnil vrácení peněz a kritizoval město, že společně se soc. dem. prosadilo ve Sněmovně převod úrazovky na Brno proti záměrům tehdejšího šéfa resortu Tomáše Julínka (ODS), aniž by město mělo seriózní studii. „Je to bezbřehé finanční dobrodružství,“ prohlásil Prchal.

První primátorův náměstek Daniel Rychnovský (KDU-ČSL) oponuje. Město si jako zřizovatel jen plní své finanční povinnosti, zdůraznil. Primátor města Roman Onderka (ČSSD) je toho názoru, že ministerstvo zdravotnictví má stále snahu úrazovku hodně sešlápnout.

I když pojišťovny platí méně, v nemocnici zvýšili po loňském útlumu výkonnost zhruba o 13 procent a dostali se tak nad před -loňskou úroveň při udržení nákladů na loňské úrovni, sdělil ředitel Doležal na zastupitelstvu. Právu řekl, že desetimiliónovou dotaci použijí pro financování medicíny katastrof, což dosud vždy hradilo ministerstvo zdravotnictví. A také na krytí zvýšených platů od 1. dubna a od 1. července.

„Jinak bychom to neutáhli,“ připouští Doležal a hned pokračuje, že nastane-li v úrazové nemocnici normální rytmus, budou si již na mzdy vydělávat sami. Odmítá rovněž názor o finančním dobrodružství.

Brněnská radnice zařadila úrazovku do dvou investičních programů - stavebního a přístrojového. Bude se zateplovat, vymění se dávno nevyhovující okna. Část peněz uhradí evropské fondy, část město. Celkově nová okna spotřebují částku 30 až 40 miliónů korun, přispěje i město. Pokud jde o přístroje, rada města schválila účast v projektu za 26 miliónů korun. Je určen na digitalizaci a nákup nové přístrojové techniky pro ARO i pro jiná pracoviště. Peníze by mohla nemocnice získat ještě letos.

„Klub ODS dostal jedno místo v dozorčí radě. Chceme, aby veškeré informace měla i opozice,“ říká šéf úrazovky.

Jan Trojan, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?