Úrazovka chce dalších 30 lůžek

22. 11. 2011 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidi po úrazech nebo operacích velkých kloubů posílají z úrazové nemocnice na rehabilitaci mimo kraj. Tomu chce zařízení zabránit zřízením nových lůžek.


Třicet nových lůžek pro pacienty dlouhodobé péče, nová příjmová ambulance se stálou chirurgickou a úrazovou péčí a nové prostory pro nemocniční úředníky. Tak vypadají plány Úrazové nemocnice Brno. Zařízení však na jejich naplnění potřebuje sehnat zhruba devadesát milionů korun.

Nová lůžka by však mohla pacientům po složitých úrazech nebo kloubních operacích sloužit už příští rok. „Již jsme zažádali o registraci lůžkového oddělení dlouhodobé péče s rehabilitačním programem u Všeobecné zdravotní pojišťovny. Například pacienti po amputacích totiž v současné době končí v ústavech mimo Jihomoravský kraj. To může být zvlášť pro starší lidi problematické. I z hlediska psychického stavu je dobré, aby zůstali po zákrocích v kontaktu s rodinou,“ podotkl ředitel nemocnice Karel Doležal.

Nové oddělení asi za deset milionů korun má vzniknout v prostorách v ulici Ponávka, kde dnes sídlí úředníci nemocnice. Ti se přesunou do kanceláří v ulici Koliště. „Budovu chceme asi za patnáct milionů opravit. Její střecha je v havarijním stavu a součástí rekonstrukce bude i půdní vestavba, do které se úředníci přestěhují,“ uvedl ředitel.

Shánějí peníze

Na nový akutní příjem, který má vzniknout v místech současné kuchyně, potřebuje nemocnice sehnat asi pětašedesát milionů. „Její plány samozřejmě podporujeme, bohužel v současnosti nevím, kde bychom na ně vzali peníze. Budeme se snažit je získat z různých evropských fondů,“ uvedla náměstkyně brněnského primátora Jana Bohuňovská. Městu totiž nemocnice patří.

Pokud se Brnu podaří peníze sehnat, nová nepřetržitá chirurgická a úrazová ambulance vznikne do tří let. „Odlehčíme díky tomu všem lůžkovým zařízením,“ dodal ředitel Doležal.

V současnosti však nemocnice naopak z devatenácti na polovinu snížila počet lůžek na takzvané spinální jednotce, kde leží pacienti s poškozením míchy. „V první řadě se nyní musíme připravit na snižování počtu lůžek v souvislosti s plánem ministerstva zdravotnictví. Také jednáme s druhou brněnskou nemocnicí Milosrdných bratří o dalším postupu při změně struktury našich služeb,“ vysvětlil Doležal.

Oba ředitelé musí podle vedení města v nejbližší době přijít s novou koncepcí. „Není možné, aby se všude prováděly stejné zákroky. Některé chirurgické záležitosti lépe zvládnou například lékaři Nemocnice Milosrdných bratří, v úrazovce zase mají kvalitní traumatologii,“ vysvětlila záměr náměstkyně Bohuňovská.

Podle ředitele Nemocnice Milosrdných bratří Josefa Drbala se musí obě zařízení domluvit na spolupráci. „Musíme najít optimální řešení pro pacienty. Nyní nás také čeká diskuze o rozdělení spádových oblastí s ohledem na jednotlivé odbornosti všech brněnských nemocnic,“sdělil Drbal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?