Úrazovka chce zpět přístroje, které jí vzal Julínek

6. 1. 2009 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Přestože už je brněnská Úrazová nemocnice několik dní v rukou města, problémy ji trápí dál. Zdejší lékaři a sestry teď musejí při léčení pacientů používat státem zapůjčené přístroje. Ministerstvo zdravotnictví totiž vybavení nemocnici pouze pronajímá a město by mělo za tuto půjčku platit jeden a půl milionu korun měsíčně...


Vedení města kvůli tomu chce na ministerstvo podat trestní oznámení. „Bylo značně nekorektní, že si ministerstvo majetek úrazovky vzalo čtrnáct dní předtím, než jsme ji získali. Budeme se snažit zařídit, abychom za půjčení přístrojů platit nemuseli,“ uvedl náměstek primátora Daniel Rychnovský.

To potvrdil také brněnský primátor Roman Onderka. „Naši právníci teď smlouvu o půjčce zkoumají. Jsem ale už teď přesvědčený, že je neplatná. Přístrojové vybavení vždy patřilo a patří nemocnici,“ upozornil Onderka, který zvažuje podání žaloby na ministerstvo zdravotnictví.

Nesmysl?

Ministerstvo považuje jednání Brna za nesmyslné. „Snažíme se s Brnem jednat vstřícně. Vedení města se ale bohužel stále snaží něco politizovat. To, že chceme za státní přístroje zaplatit, je normální hospodaření se státním majetkem,“ tvrdí mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. Nově jmenovaný a dočasný ředitel úrazovky Karel Doležal ujišťuje pacienty, že spory s ministerstvem jejich léčbu neovlivní.

„Přestože jsou přístroje v nemocnici v zápůjčce, nikdo je od pacientů neodnese. Věřím, že se situace brzy vyjasní. S právníky jsme se začali radit už teď odpoledne,“ uvedl včera Doležal. Ten včera potvrdil, že si do konce týdne vybere spolupracovníky pro vedení nemocnice.

„Dnes se s některými vytypovanými kandidáty sejdu. Nové vedení nejspíš oznámím během pár dní,“ naznačil Doležal, který se chce ucházet o funkci ředitele úrazovky v blížícím se výběrovém řízení. „Když jsem poznal problémy nemocnice, nechtěl bych ji nechat jen tak. Určitě budu o místo ředitele bojovat,“ doplnil Doležal.

Tři měsíce

Město má na konečný převod majetku čas tři měsíce. Primátor Onderka ale slibuje, že to bude ještě dříve. „Měli bychom být s veškerou administrativou hotovi asi do měsíce. Nikoho nebudeme propouštět, pojedeme dál ve šlépějích staré úrazovky,“ ubezpečil Onderka. Ten by se chtěl co nejdřív pustit do rekonstrukce nemocnice.

„Musíme opravit fasádu a nově osvětlit heliport. Na účtu máme padesát milionů k dobru, můžeme tedy investovat,“ dodal Onderka. Plány města by ale ještě mohla změnit ústavní stížnost, kterou plánuje podat ministr Tomáš Julínek. Ten nesouhlasí se zákonem, díky kterému Úrazová nemocnice přešla pod správu města.

„Zákon nezaručuje, že město nemocnici nerozprodá,“ uvedl již dříve Julínek. Jestli ministr stížnost k Ústavnímu soudu podá, by mělo být jasné v nejbližších dnech. „Musí se domluvit s dalšími senátory. Pokud vím, řešil to přes vánoční svátky, takže brzy bude jasno,“ doplnil Cikrt.

Nela Maťašeje, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?