Úrazy dětí plní nemocnice

19. 7. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pád dítěte z kola, které navíc nemá přilbu, je jedním z nejčastějších letních úrazů. V uplynulých dvou týdnech zaznamenali lékaři dětské chirurgie Masarykovy nemocnice (MN) větší počet zlomených loketních kostí. Včera to uvedl primář oddělení MUDr. Petr Polák. Kromě úrazů lokte sedmi až desetiletých dětí jsou častá i poranění hlavy...


ÚSTÍ NAD LABEM - o několik let starších školáků. Nejvíce úrazů evidují lékaři u dětí ve věku 8 až 12 let, kdy vedou spíše chlapci. V celé republice se ročně zraní 300 tisíc dětí, tři tisíce z nich smrtelně. Lékaři to připisují i nedostatečné prevenci.

„Rodiče své děti často omlouvají tím, že jezdí na kole jen na dětském hřišti, nebo že jde jen o tzv. skládačku. Vážné zranění ale přitom může utrpět i jen při desetikilometrové rychlosti,“ diví se lékař. Celorepublikovou statistiku, podle níž se počet dětských úrazů zvyšuje o prázdninách o sto procent, nelze podle MUDr. Poláka vztáhnout na všechny regiony. „Třeba loňské prázdniny bylo zaplněné celé oddělení včetně ambulance. Letos je situace klidnější. Porovnání ale není jednoduché i proto, že jako dětské úrazové centrum pro Ústecký a Karlovarský kraj ošetřujeme třeba zlomenin stále dost,“ míní primář Polák. Velká spádovost nemocnice je podle jeho slov daná i tím, že MN nabízí kvalitní přístrojové vybavení a výborně školený personál pro tuto péči.

Oficiální statut dětského traumacentra, kterých je v Česku šest, získala MN před necelým rokem. Traumatologické centrum je, podle primáře II. chirurgického oddělení MN Jana Housera, organizačně propojené pracoviště. Je připravené na všechny typy úrazů, včetně těch nejzávažnějších. Zatím nedořešeným problémem je podle něj ale financování těchto specializovaných pracovišť, kde je k dispozici například chirurg, ortopéd, pediatr a další odborníci.

Ústecký deník, 18.7.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?