Úředník versus ministr?

24. 7. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Od minulého měsíce mohou vznikat samostatné výdejny léků. Ty podnikatel pořídí daleko levněji, než klasickou lékárnu. Již první pokus o otevření výdejny ale narazil na problémy. Česká lékárnická komora navíc tvrdí, že výdejny jsou nefér konkurencí, a chystá ústavní stížnost...


Je to spása pro lidi z venkova, kteří to mají daleko pro léky? Nebo naopak nekalá konkurence pro klasické lékárny? Řeč je o samostatných výdejnách léčiv. Ty si mohou nyní obchodníci otevírat díky nové vyhlášce ministerstva zdravotnictví. Výdejny mají mezi podnikateli své příznivce i odpůrce. Podle některých spekulací ale s novou vyhláškou nesouhlasí ani sami státní úředníci.

Už první pokus otevřít soukromou výdejnu ve středočeském Ondřejově tak narazil na komplikace. Navíc není vůbec jisté, zda vyhláška, která platí teprve měsíc, nebude co nevidět zase zrušena.

PŘÍPAD ONDŘEJOV

Výdejny léků mohou mít oproti klasickým lékárnám menší plochu, nemusí mít vlastní laboratoř a některé speciální vybavení. Vyžadují tedy menší vstupní investici. Ministr zdravotnictví David Rath doufá, že si je proto začnou obchodníci otevírat i na venkově, kde byla dosud dostupnost léků problémem.

Vyhláška, která vznik výdejen umožnila, začala platit 15. června. Záhy byl úřadům předložen první projekt, který plánuje otevření výdejny ve středočeském Ondřejově. „Ale Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL), který musí projekt schválit, nám začal dělat problémy. Vytvořil si totiž vlastní interní směrnici nazvanou LEK-11, která klade na výdejny ještě další požadavky nad rámec ministerské vyhlášky,“ říká Richard Wustinger ze společnosti Ravenswood Pharma, která za ondřejovským projektem stojí. „A ty prý náš projekt nesplňuje, takže musíme investovat do dalších úprav připravené výdejny. Nechápu ale, proč by měl nějaký vnitřní dokument přebíjet rozhodnutí ministra,“ podivuje se podnikatel.

„LEK-11 jen dovysvětluje některá kritéria, která nejsou ve vyhlášce dostatečně jasně vyložena. Pan Wustinger si požadavky nepřečetl. Přinesl nákres, ze kterého vyplynulo, že výdejna by měla jen jeden plnohodnotný vchod. Podle vyhlášky musí mít ale dva. Pokud ovšem firma provede potřebné úpravy, může být ještě projekt průchozí,“ vysvětluje Olga Hanzlíčková, která v SÚKL na schvalování výdejen dohlíží.

STÁT KONTRA STÁT

Podle Richarda Wustingera je ale za obstrukcí státního úřadu ve skutečnosti tichá revolta úředníků proti vlastnímu ministrovi. „Bylo nám naznačeno, že Rathovu vyhlášku považují za nesmyslnou, a proto žádné výdejny prostě povolovat nebudou,“ říká Wustinger.

To ale Hanzlíčková odmítá. „Já to tak necítím. Vyhláška je jaká je a my ji musíme respektovat. Žadatelé ale musí splnit všechny podmínky, aby se provozovatelé ostatních prodejen léků necítili znevýhodněni,“ argumentuje.

Ministerstvo zdravotnictví se k podezření o údajné neloajalitě úředníků rezortu chystá vyjádřit tento týden. „Pan ministr svolá tiskovou konferenci, kde se k těmto spekulacím vyjádří,“ sdělila mluvčí ministerstva Karla Kubíková.

PRODEJNA ZATÍM LEŽÍ LADEM

Kdy a zda vůbec bude výdejna léků v Ondřejově nakonec otevřena, tedy zatím není jasné. „Přitom jsme už do projektu investovali zhruba 600 tisíc korun. A teď připravená prodejna leží ladem. Navíc už platíme najatého magistra, kterému zajišťujeme v místě i ubytování. Takže naskakují další náklady,“ upozorňuje Wustinger.

Ondřejov má přitom velký zájem. „Nám je jedno, jestli tomu budeme říkat lékárna nebo výdejna. Pro nás je důležité, aby občané mohli dostat léky přímo tady v Ondřejově,“ říká starostka Jaroslava Malá. „V současnosti je totiž nejbližší lékárna v Mnichovicích. To je veřejnou dopravou skoro hodina cesty tam a hodina zpátky. Takže s tím člověk stráví půl dne,“ vysvětluje ondřejovská starostka.

VENKOV NELÁKÁ

Právě dostupnost léků na venkově byla hlavním argumentem podporujícím ministerskou vyhlášku. Ta měla zajistit, aby byl prodej léků rovnoměrněji rozprostřen po republice. Zatím se koncentruje spíš do větších měst a obchodních center, kde provozovatel vydělá víc. Prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba ale vyhlášku zpochybňuje. „To, co hlásá pan ministr Rath, je hloupost. Nevěřte tomu, že půjdou obchodníci na venkov, to jsou pohádky. Kdyby chtěli, mohli to udělat už dávno,“ míní. S tímto názorem koresponduje i poznatek úřadu. „Zatím se nám přihlásilo jen minimum zájemců o schválení výdejny. A do venkovských oblastí nesměřuje kromě té ondřejovské prakticky žádná. Takže ušlechtilá myšlenka, že by venkovští obyvatelé měli blízko pro léky, zatím neláká. Podnikatelé si asi spočítali, že to není moc rentabilní,“ konstatuje Olga Hanzlíčková.

„Navíc: výdejny tady fungují už léta, je jich zhruba 250. Ale musely být vázány na mateřské plnohodnotné lékárny a nabízet kompletní servis. Teď si bude moci založit výdejnu každý, což v důsledku půjde naopak na úkor kvality služeb,“ varuje Lubomír Chudoba.

BUDE VYHLÁŠKA ZRUŠENA?

Lékárnická komora proti výdejnám vystupuje, protože v nich cítí nefér konkurenci. „Připravujeme proto ústavní stížnost, už nabíráme potřebnou podporu 25 poslanců. Pokud začnou dřívější lékárny krachovat, hrozí také státu žaloby na náhradu zmařených investicí,“ říká Chudoba.

Upozorňuje zároveň, že vyhláška bude možná po případném ustavení nové vlády zrušena. „Máme podporu Tomáše Julínka z ODS. Předpokládáme, že nový ministr vyhlášku zruší.“ Mezitím už ovšem mohou vzniknout nové výdejny. „Pak se budou zase jejich majitelé logicky dožadovat náhrady za zmařenou investici. A zaplatí to opět daňový poplatník. Ministra Ratha, který to způsobil, to nebude stát ani korunu,“ zlobí se Chudoba. „Vyzývám proto obchodníky, aby ještě se zřizováním výdejen raději posečkali,“ uzavírá.

Profit

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?