ÚS odmítl stížnost lékařky, která léčila pacientku jen homeopatií

5. 12. 2013 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost vyškovské lékařky potrestané podmínkou za to, že zanedbala stav pacientky. Její problémy se štítnou žlázou řešila pouze prostřednictvím homeopatie, což je alternativní léčebná metoda, kterou většina vědecké obce neuznává. Údajně neprováděla žádné testy, které by prokázaly účinnost terapie. Pacientka později zemřela v nemocnici.


Justice uložila lékařce desetiměsíční trest vězení s podmíněným odkladem na dva roky a také dvouletý zákaz výkonu praxe. Kauza prošla všemi stupni soudní soustavy, loni dovolání lékařky odmítl Nejvyšší soud. V ústavní stížnosti žena tvrdila, že se obecné soudy nedostatečně zabývaly její obhajobou. Odborná stanoviska prý byla předpojatá a naprosto nezohlednila specifika homeopatické léčby.

Ústavní soudci ale nenašli důvod k zásahu. „ÚS se domnívá, že ani skutková zjištění obecných soudů ani jejich navazující právní závěry nevykazují znaky svévole nebo extrémního rozporu s principy spravedlnosti,“ stojí v usnesení zpravodaje Pavla Rychetského.

Podle rozsudku lékařka zanedbávala léčbu v letech 1998 až 2006. Ženin stav se v březnu 2006 prudce zhoršil a rodinní příslušníci ji převezli do vyškovské nemocnice. Později skončila v péči metabolické jednotky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Nakonec v červnu 2006 zemřela ve Vyškově na jednotce intenzivní péče.

Lékařka opakovaně poukazovala na to, že se pacientčin stav zhoršil až poté, co přestala užívat předepsané léky. Údajně se o ni také v nemocnici špatně starali, dostala tam zápal plic a nikdo neřešil její boreliózu.

Opakovaně také lékařka uvedla, že soudy nemají dostatečnou kvalifikaci pro posuzování, zda je homeopatická léčba účinná či vhodná. Neshodne se na tom ani lékařská obec. Podle loňského rozhodnutí Nejvyššího soudu ale justice nevycházela z předpokladu, že homeopatická léčba je nesprávná, neúčinná či škodlivá. Chyba lékařky spočívala v tom, že nesledovala vývoj onemocnění laboratorními testy a standardními klinickými zkouškami a nijak nereagovala na zhoršení stavu.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?