ÚS příští týden projedná Julínkovu vyhlášku o rámcových smlouvách

2. 2. 2010 8:47
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústavní soud (ÚS) po necelých třech letech od podání návrhu veřejně projedná výhrady skupiny poslanců proti vyhlášce ministerstva zdravotnictví o rámcových smlouvách. Ministerstvo vyhlášku vydalo v době, kdy byl v úřadě Tomáš Julínek (ODS).


K jejím hlavním kritikům patřil nynější středočeský hejtman David Rath (ČSSD). Soud svolal veřejné jednání na 9. února, zjistila ČTK z úřední desky.

Rámcová smlouva stanovuje základní pravidla a je vzorem pro uzavírání konkrétních smluv mezi lékaři a pojišťovnami.

Podle asi padesátičlenné skupiny poslanců, většinou sociálních demokratů, Julínkova vyhláška protiústavním a nedemokratickým způsobem zasáhla do platných smluvních vztahů mezi lékaři a pojišťovnami. Soud stížnost přijal v březnu 2007.

Ministerstvo zdravotnictví v minulosti uvedlo, že vyhláška je v souladu se zákonem. Julínek po nástupu do funkce zrušil předchozí vyhlášku o rámcových smlouvách, kterou vydal jeho předchůdce Rath.

Ke zrušení Julínkovy vyhlášky vyzval před třemi lety nejprve prezident České lékařské komory Milan Kubek. Kubkovi vadilo, že lékaři už nebudou dostávat trvalé smlouvy, a přijdou tak o existenční jistotu.

Podle vyhlášky jim mají pojišťovny dávat smlouvy na osm let, pokud se s lékaři nedohodnou jinak. Kubek se obával, že termín „jinak“ si pojišťovny vyloží tak, že uzavřou smlouvy na půl roku nebo rok, ale ne na dobu neurčitou.

Zdravotní pojišťovny Julínkovu vyhlášku naopak uvítaly. Ministerstvo zdravotnictví vyhlášku zdůvodňovalo obavami, že trvalé smluvní vztahy zakonzervují dosavadní neefektivní síť zdravotní péče.

Na veřejném jednání si plénum Ústavního soudu se soudkyní zpravodajkou Ivanou Janů vyslechne názory kritiků i obhájců vyhlášky. Bývá zvykem, že soud v den jednání také vyhlásí svůj nález.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?