USA se potýkají s dosud nejhorší epidemií západonilské horečky

24. 8. 2012 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Spojené státy se potýkají s dosud nejhorší epidemií západonilské horečky. Oznámilo to americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), podle něhož lékaři letos zaznamenali čtyřikrát víc případů než obvykle. Od začátku roku na nemoc zemřelo 41 lidí, většina obětí je hlášena z Texasu.


Podle CDC se zatím nemocí nakazilo 1118 lidí. Odborníci navíc varují, že vrcholu epidemie tradičně dosahuje na přelomu srpna a září, takže se dá očekávat, že počet případů ještě poroste. To potvrzuje i trend z poslední doby, protože jen za poslední týden se nově nakazilo 400 osob.

Více než polovinu případů nákazy hlásí stát Texas, především pak Dallas a jeho okolí. Dallaský starosta Mike Rawlings minulý týden kvůli epidemii vyhlásil ve městě stav nouze a nařídil rozprašovat chemikálie, jež zabíjejí komáry, kteří virus západonilské horečky přenášejí. Rozptylování chemických prostředků je přitom kontroverzní krok, někteří vědci varují, že by tyto látky mohly mít vliv na lidské zdraví.

Zatím není jasné, zda rozprašování chemikálií Dallasu pomohlo. Úřady s ním začaly teprve minulý týden, podle lékařů ale trvá až 14 dní od štípnutí nakaženým komárem, než se nemoc u člověka objeví.

Západonilská horečka byla poprvé diagnostikována v Ugandě v roce 1937. Ve Spojených státech lékaři tuto nemoc poprvé objevili v roce 1999. Nemocí se každoročně nakazí kolem 700 obyvatel USA, v polovině srpna bývá hlášeno kolem 300 případů. K letošnímu nebývalému rozšíření západonilské horečky podle CDC zřejmě přispěly mírná zima a horké léto, které vytvořily příhodné podmínky pro rozmnožování komárů přenášejících virus.

Virus západonilské horečky přenášejí komáři, kteří dříve sáli krev nakažených ptáků. Nemoc se nemůže šířit přímo z člověka na člověka nebo z člověka na zvíře.

Virus může dětem, starším osobám a lidem s oslabeným imunitním systémem způsobit encefalitidu nebo meningitidu. Při závažném onemocnění hrozí u rizikových pacientů i smrt. U zdravých lidí nemoc často vyvolá jen příznaky připomínající chřipku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?