USA spouštějí celonárodní program boje s obezitou

15. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve Spojených státech začala národní informační kampaň, která by měla vést ke snížení počtu lidí trpících obezitou, která je druhou nejrozšířenější příčinou smrti v zemi.


WASHINGTON - Ve Spojených státech právě začala národní informační kampaň, která by měla vést ke snížení počtu lidí trpících obezitou. Právě vysoká nadváha je druhou nejrozšířenější příčinou smrti v zemi.

Cílem akce, vedené hnutím Amerika v pohybu (AOTM), je povzbudit Američany k omezení konzumace jídla a ke zvýšení tělesné aktivity.

Podle oficiálních statistik je obezita v USA každoročně příčinou smrti až 300 000 lidí a náklady na léčbu spojenou s obezitou dosahují téměř 117 miliard dolarů.

Hnutí AOTM, založené vědcem z Coloradské univerzity Jamesem Hillem, který se specializuje na problémy spojené s lidskou výživou a stravováním, spustilo pilotní fázi programu.

Podle jeho výzkumů by se neustálé zvyšování váhy americké populace dalo zastavit celkem jednoduchými kroky: stačí buď denně ujít asi o 1,5 kilometru (asi dva tisíce kroků) víc, nebo o 100 kalorií denně snížit příjem potravy.


V roce 2000 trpělo nadváhou nebo obezitou 65 procent americké dospělé populace.

Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC)

„Efektivita programu AOTM je založena na myšlence, že i malé změny mohou mít enormní dopad na zdraví a na kvalitu života za předpokladu, že jsou pravidelné a dlouhodobé. Zkušenosti ukazují, že každý může dělat tyto malé změny, aniž tím musí svůj život obrátit vzhůru nohama,“ vysvětlil Hill.

Program má podporu mnoha veřejných i soukromých organizací, zvláště federálních zdravotnických úřadů. „Je zapotřebí Američany donutit, aby se zvedli z gauče. Amerika v pohybu je krok správným směrem,“ liboval si Tommy Thompson, americký ministr zdravotnictví.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?