USA spouštějí očkování proti H1N1

6. 10. 2009 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Spojené státy se připravují na očekávaný úder podzimní vlny prasečí chřipky. Ve státech Indiana a Tennessee začala včera očkováním zdravotníků proti viru H1N1. Jde o největší takovou akci v dějinách USA a to s dvoutýdenním předstihem. Výskyt viru se totiž s nástupem podzimu násobí.


Vláda objednala 250 miliónů vakcín.
„Většina států v USA už zaznamenává docela hodně onemocnění, což je pro toto roční období neobvyklé,“ řekla Anne Schuchatová z Centra pro kontrolu nemocí. Prioritu budou mít zdravotníci, těhotné ženy, rodiny s dětmi do šesti měsíců, lidé do 24 let a dospělí se zdravotními problémy.
Vakcína ve formě nosního spreje nebo běžného očkování bude zdarma, přičemž ji podle klinických testů stačí k vytvoření protilátek 15 mikrogramů.

Prvních 600 tisíc dávek bude k mání v úterý, sedm miliónů do konce týdne a 40 miliónů ke konci října.

„Příliš nové, než dát vakcínu dítěti“

Každý následující měsíc jich přibude po dvaceti miliónech. Problém však je v překvapivě vysoké nedůvěře veřejnosti. Jednačtyřicet ze sta dotázaných Harvardovou univerzitou se očkovat nedá, zatímco rovněž asi dvě pětiny s tím souhlasí.

„Bojíme se, že vakcína je příliš nová a nevyzkoušená, než abychom ji dali tak malému dítěti,“ citoval deník The Washington Post advokátku Jennu Lewisovou s devítiměsíční dcerou.

Úřady jsou nuceny spustit vysvětlovací kampaň bořící mýty kolem vakcíny. Nedávná prognóza Bílého domu předpokládá, že infikováno bude 30 procent z 300 miliónů obyvatel. Očekává, že hospitalizováno bude 1,8 miliónu lidí, z nichž asi 30 tisíc může viru podlehnout. V běžné chřipkové sezóně v USA ročně umírá 36 tisíc osob.

Kuba nasadí jiné metody

Podle agentury Reuters však 15 států USA vyčerpá kapacitu nemocničních lůžek, pokud onemocní 35 procent jejich populace. Je mezi nimi i Kalifornie. Tento model vychází z pandemie prasečí chřipky v USA v roce 1968.

Okamžitá izolace nemocných, striktní karanténa, uzavření ohnisek - to jsou metody, jimiž je Kuba připravena čelit případné epidemii prasečí chřipky. Postup, kritizovatelný pro omezení osobní svobody, vychází ze strategie uplatňované v zemi při podzimních hurikánech. To, že Kuba nesází na masové očkování, potvrdil agentuře AP vysoký představitel resortu zdravotnictví Luis Estruch. „Nikdo neví, jestli vakcína bude fungovat a jak bude bezpečná,“ zdůvodnil to.

Jedenáctimiliónová Kuba zatím zaznamenala jen 435 případů, z nichž žádný neskončil smrtí. „Během několika hodin jsme schopni zareagovat - zastavit veřejnou dopravu, zavřít školy, izolovat město, nasadit armádu,“ řekl Estruch.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?