USA: Většina lékařů si nepřeje být udržována při životě

16. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Většina amerických lékařů si nepřeje, aby byli ke konci života udržováni na naživu za pomoci intenzivní péče a přístrojů. Vyplývá to z průzkumu lékařské fakulty Stanfordovy univerzity, jehož výsledky uveřejnil PLoS One. Autoři studie v roce 2013 oslovili téměř 1100 mladých lékařů, kteří právě dokončovali atestaci z nejrůznějších oborů. Téměř 9 z 10 oslovených uvedlo, že by raději projevili vůli nebýt resuscitováni, pokud by to jejich stav vyžadoval. „V naší praxi jsme často svědky toho, že intenzivní péče pacientům spíše ubližuje,“ říká vedoucí studie a odbornice na geriatrii Vyjeyanthi Periyakoilová. Výsledky průzkumu mezi lékaři ji podle jejích slov nijak nepřekvapily. „Jako zdravotníci poznáme, kdy terapie pouze prodlužuje proces umírání a není naděje na zlepšení stavu,“ podotýká a zároveň zdůrazňuje, že je samozřejmě rozdíl mezi osobními názory lékařů a péčí, již poskytují svým pacientům. „Více než 80 % nemocných uvádí, že v závěru svého života nechtějí být hospitalizovaní či uměle udržovaní při životě, ovšem jejich přání často není respektováno,“ píší autoři v komentáři v PLoS One. Podle nich však tato skutečnost není způsobena nemocnými či jejich rodinami, ale především přístupem zdravotnických zařízení a lékařů.




Odměňujeme za léčbu, ne za komunikaci

Když byly výsledky průzkumu porovnány se závěry obdobné práce provedené před více než 20 lety (v době, kdy ještě nebyl v USA platný zákon nařizující nemocnicím, aby zjišťovaly, zda si pacient přeje být resuscitován), autoři zjistili, že názor lékařů se za tu dobu příliš nezměnil. Vyjeyanthi Periyakoilová je rovněž přesvědčena, že zákon nařizující zdravotnickým zařízením zjistit, zda si pacient přeje být resuscitován, nesplnil v praxi všechna očekávání. „Přání nemocného by mělo být zaznamenáno ve zdravotnické dokumentaci, archivováno a v případě potřeby zahrnuto do plánu péče o něho, což se ovšem často nestává,“ domnívá se lékařka.
Kongresman Sandy Levin, který byl jedním z autorů zákona přijatého v roce 1990, říká, že záměrem legislativy bylo dát pacientovi „pravomoc, aby mohl uplatnit svá práva v jednom z nejsložitějších období života“. „Myslím, že to byl pro nemocné velmi důležitý krok, protože dostali kontrolu nad svými životy a péčí, jež jim má být poskytnuta,“ doplňuje kongresman.
„Školíme lékaře v tom, aby dokázali zvládnout intenzivní péči, a za tuto práci byli odměňováni. Už je ovšem neučíme ani neodměňujeme za to, aby s pacienty mluvili a ptali se jich na to nejdůležitější,“ uzavírá Vyjeyanthi Periyakoilová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?