USA žádají Hollywood aby ve filmech omezil motiv kouření

28. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Téměř polovina všech států USA požádala představitele Hollywoodu, aby se ve filmech co nejméně objevovaly osoby, které kouří. Tento krok je součástí celkové snahy amerických úřadů omezit kouření mezi mladými lidmi...


Informuje o tom agentura Reuters.

Generální prokurátoři 24 států USA zaslali prezidentovi americké asociace Motion Picture osobní dopis, ve kterém ho vyzvývají, aby využil své autority a omezil motiv kouření ve filmech. „Doufáme, že pro tuto věc uděláte vše, co bude ve vašich silách,“ uvádí se v dopise adresovaném Jacku Valentimu.

Ve třicátých a čtyřicátých letech se na filmovém plátně objevovala s cigaretou řada předních filmových hvězd. V poválečných letech se však tento trend poněkud změnil – vyšlo najevo, že kouření vede k řadě závažných onemocnění.

Některé současné studie však ukazují, že se záběry na herce s cigaretou v posledních deseti letech opět množí.

„Je otázka, zda kuřáctví filmových hrdinů skutečně ovlivňuje rozhodnutí mladých začít kouřit. Jestliže se tato souvislost prokáže, pak by eliminace cigaret ve filmech měla vést k poklesu začínajících kuřáků na polovinu,“ uvádí zpráva Lékařské fakulty v Dartmouthu.

Na představitele Hollywoodu se s tímto problémem obrátila letos také Organizace spojených národů.

ZDROJ:

States Ask Hollywood to Show Less Smoking

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 17.8. 2033

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?