Úspěch v boji s rakovinou by přinesla účast na prevenci

9. 4. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na pravidelnou prevenci chodí jen třetina obyvatel. Výrazně vyšší je účast ve screeningu rakoviny prsu, protože zdravotní pojišťovny zvou ženy na vyšetření osobním dopisem.


Podobně budou napříště zvát své pojištěnce na screening rakoviny tlustého střeva a konečníku. Podle profesora Jiřího Vorlíčka, předsedy České onkologické společnosti, by úspěch v boji s rakovinou přineslo to, kdyby na preventivní prohlídky začalo chodit o pět procent víc lidí. Vorlíček to řekl při příležitosti vyhlášení výherců prvního ročníku Onkologického filmového festivalu. Ročně onkologická onemocnění postihnou 69 000 lidí a 29 000 jim podlehne.

Festival měl upozornit veřejnost na nutnost prevence rakoviny. „Cílem je přesvědčit co nejvíce lidí o tom, že proti rakovinovým onemocněním nejsme i přes jejich závažnost a následky rozhodně bezmocní, a že tedy má smysl nejen rakovinu léčit, ale zejména jí předcházet,“ uvedl Vorlíček. Všechny přihlášené snímky je možné zhlédnout na webových stránkách Onkologického filmového festivalu www.oncofilmfest.cz. Vítězný snímek studentské kategorie bude promítán v pražských kinech Aero a Oko.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?