Uspořit miliardy v lécích je možné

25. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministryně Součková poslala v pátek do legisativní rady návrh vyhlášky o úhradách za léky. Pokud začne prvního ledna platit, výdaje se napřesrok zvýší tempem z minulých let, tedy o tři až čtyři miliardy. Vyhláška zařadila mezi hrazené preparáty dvacet nových léků, u osmdesáti ceny snížila...


Léky stojí pojišťovny ročně přes 35 miliard, čtvrtinu jejich rozpočtu. Způsobů, jak na nich ušetřit, je mnoho. Politici je ale nechtějí použít.

Připomněla to vyhláška o úhradách za léky, kterou v pátek poslala do legislativní rady ministryně zdravotnictví Marie Součková. Pokud začne prvního ledna platit, výdaje se napřesrok zvýší tempem z minulých let, tedy o tři až čtyři miliardy.

Vyhláška zařadila mezi hrazené preparáty dvacet nových léků, u osmdesáti ceny snížila, protože jsou k dispozici lacinější náhrady, takzvaná generika. O nárůstu výdajů ale rozhodne, že se lékaři postupně učí používat drahé léky, schválené v minulých letech.

Možnosti škrtů ve výdajích na léky

Lékaři, lékárníci, politici i pojišťovny přitom doporučují zmrazení výdajů za léky jako podmínku, aby se zdravotnictví v příštím roce opět nezadlužilo. Navrhují i řadu možností, jak výdaje za léky seškrtat.

Nejradikálnější je předseda Lékařského odborového klubu Milan Kubek. Chce snížit úhrady plošně, za téměř všechny léky by se platilo méně o dvacet procent. „Kvalitu péče by to nezhoršilo, protože farmaceutické firmy by se přizpůsobily,“ míní Kubek.

DÁLE ČTĚTE:
Kategorizaci chybípředevšímtransparentnost

„Regulacemi se dá ušetřit,“ tvrdí i mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Suttner, který připomíná úspory z roku 1999, kdy vláda zmrazila maximální ceny a přitom odmítla hradit nová léčiva.

Prezident lékařské komory David Rath doporučuje stanovit nemocnicím i ambulancím paušály, které by vycházely z výdajů v letošním roce a v tom příštím by se zvýšily například o tři procenta.

Zástupci VZP ovšem připomínají, že ambulance i nemocnice mají už dnes stanoven strop, systém ale umožňuje regulaci obejít. Existují totiž neregulované léky, označené písmenem „X“. Jejich použití pouze schvaluje revizní lékař. Například výdaje za regulovaná cytostatika vzrostly v minulém roce o desetinu, za neregulovaná o polovinu. Úspory by zajistilo zrušení výjimek.

Petr Holub, Hospodářské noviny, 25.11.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?