Ústav hematologie v Praze dostal od ÚOHS pokutu 60.000 korun

20. 5. 2010 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústav hematologie a krevní transfuze v Praze dostal pokutu 60.000 korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Důvodem je to, že ústav loni neoprávněně zrušil veřejnou zakázku s předpokládanou cenou 3,7 milionu korun na dodávku systému pro hemokultivaci bakterií.


ČTK to řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Pokutu úřad udělil už před několika měsíci, ústav se ale odvolal právě k Rafajovi, který nyní podaný rozklad zamítl. Ústav se může proti pokutě bránit u soudu.

„Zadavatel porušil zákon o veřejných zakázkách, když zadávací řízení zrušil, aniž by pro to byly splněny zákonné podmínky,“ uvedl Rafaj. Zrušit zakázku ústavu doporučila hodnotící komise poté, co zjistila, že na ni nebude mít ústav dost peněz.

Zrušit veřejnou zakázku kvůli nedostatku peněz sice za jistých podmínek lze, v případě hematologického ústavu se tak ale nestalo. Ústav totiž rozhodoval o pořízení majetku nad výši svého rozpočtu už v průběhu roku 2008, tedy před vyhlášením zakázky v listopadu 2008.

Podle antimonopolních úředníků tak ústav mohl už před vyhlášením zakázky předpokládat, že jeho rozpočet určený na investice v roce 2009 bude omezený. To, že zakázkou bude rozpočet překročen, ale zjistil ústav až na začátku loňského roku.

„Chyba nicméně vznikla na straně zadavatele a není ji možné přičítat k tíži uchazečů,“ podotkl Rafaj. Jeden z uchazečů o zakázku se sice u antimonopolního úřadu domáhal toho, aby ÚOHS nařídil ústavu v tendru pokračovat, úřad to ale neudělal.

Lze tak učinit v případě, že chybný postup zadavatele zakázky ovlivní výběr nejvhodnější nabídky. „Nápravu v tomto případě nešlo zjednat jiným způsobem než uložením sankce,“ dodal Rafaj.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?