Ústecká nemocnice prý ohrožuje vlastní pacienty

3. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústecká nemocnice porušuje zákon a ohrožuje zdraví vlastních pacientů. Tvrdí to odborníci, kteří zjistili, že na plicním oddělení jsou vedle "běžných případů" umístěni i pacienti s tuberkulózou. Používají dokonce společnou toaletu a sprchu. Kritici požadují prošetření případu a uzavření plicního oddělení...


Severní Čechy -

„Není přípustné, aby astmatik chodil na jednu toaletu s pacientem s tuberkulózou. Podle zákona musí být infekční pacient striktně oddělen od všech ostatních,“ řekl děčínský advokát Otakar Pazdziora.

Podle prezidenta Svazu pacientů ČR Luboše Olejára není vůbec myslitelné, aby pacienti s infekční chorobou byli mezi ostatními.

„Je to hrubé porušení zákona o zdravotní péči. Dokonce bych řekl, že je to na trestní oznámení na místní lékaře. Jakýkoli pacient s infekční chorobou musí být na infekčním oddělení. A to tuberkulóza rozhodně je. Není možné, aby takový pacient ohrožoval ostatní,“ uvedl Olejár.

Olejár požaduje po seznámení s podrobnostmi rázné prošetření případu.

„Vždyť hrozí přenos nemoci na další nemocné. Chci vědět, zda se jedná o individuální selhání, nebo běžnou praxi. Pokud jde o běžnou praxi, tato část nemocnice musí být uzavřena a pacienti převezeni jinam,“ prohlásil. Takové zařízení totiž nemůže plnit funkci zdravotnického zařízení, dodal.

Připomněl poslední případ z karlovarské nemocnice, odkud utekl pacient s otevřenou tuberkulózou.

„Pátrá po něm policie a v Ústí jsou nemocní s TBC společně s ostatními? To je hrůza! A je úplně jedno, zda mají pacienti na ústeckém plicním oddělení otevřenou formu TBC nebo jinou,“ zlobí se Olejár.

Porušení vyhlášky na plicním oddělení odmítá i ředitel nemocnice Petr Pollak.

„Je třeba rozlišit pacienty s akutní tuberkulózou, kteří by mohli někoho nakazit, od zaléčených. Ti s aktivní TBC jsou samozřejmě od ostatních odděleni,“

řekl. Přiznává však nedostatky v sociálním zázemí pacientů. Není totiž příliš dobré, pokud astmatik chodí na stejný záchod nebo do sprchy po nemocném tuberkulózou.

„Není to takové, jako v novém areálu na Bukově, kde mají nemocní na každém pokoji sociální zázemí. Budova plicního pavilonu je stará 96 let,“ řekl.

Podle primáře oddělení Pavla Reiterera je nutné si uvědomit, že tuberkulóza není běžná infekční nemoc, přenáší se až přímým kontaktem.

„Pokud je nemocný tuberkulózou v místnosti a pak do ní vstoupí jiný pacient, tuberkulózu nedostane,“ uvedl s tím, že na jednu společnou toaletu a umývárnu má nemocnice výjimku ze zákona od krajské hygienické stanice.

Ředitel Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Josef Trmal o žádné výjimce neví.

„Před dvěma lety jsme jednali o zcela striktní izolaci pacientů s TBC. Kvůli nedostatku peněz se rekonstrukce musela odložit. Jestli si myslí, že tohle je výjimka?“, zapochyboval Trmal.

O problému se společným sociálním zařízením ví i inspekce ministerstva zdravotnictví.

„V současné době se řeší realizace izolačních pokojů s vlastním hygienickým zázemím, počítá se s vybudováním tří pokojů, které budou fungovat jako uzavřené pracoviště,“ popsala mluvčí ministerstva Aneta Kupková. Podle ředitele Pollaka chce nemocnice začít do pěti let rekonstruovat celé plicní oddělení. Do té doby si pacienti musí počkat.

ARTUR JANOUŠEK, Ústecký kraj

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?