Ústecké léčebny krize s plenami obešla

21. 9. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnická zařízení na Ústecku, která zajišťují pro své pacienty papírové pleny, neměla při výpadku nabídky tří hlavních dodavatelů žádné problémy. Léčebna dlouhodobě nemocných (LDN) v Ryjicích, stejně jako zařízení Senior CZ, pokryly své potřeby z jiných zdrojů...


Ústí nad Labem -

Lidé, kteří mají problémy s udržením moči, si totiž museli několik týdnů kupovat pleny jiných značek, než na které byly zvyklí. V lékárnách se nesměly prodávat výrobky tří firem, které pokrývaly 80 procent českého trhu. Firmy totiž neměly kvůli pozdnímu dodání dat stanovenou maximální cenu od ministerstva financí a jejich pleny nesměly zdravotní pojišťovny hradit.

Ryjická LDN sehnala během zákazu levnější pleny. „Naše hlavní sestra je totiž nucena pracovat velice ekonomicky, proto zajistila pleny od jiného výrobce. Samozřejmě vždy vyzkoušíme kvalitu výrobku, takže se nesnažíme šetřit za každou cenu,“ uvedl včera ředitel léčebny Jaroslav Müllner. V LDN stoupla potřeba plen, ze 40 procent před dvěma roky, na nynějších 75 procent všech pacientů. Zařízení disponuje 115 lůžky. „Zvýšené náklady se projevují nejen na nákupu, ale i v částkách na likvidaci, protože jde o nebezpečný odpad. Navíc mimo velikostí existují ještě čtyři druhy savostí s významně rozdílnou cenou,“ doplnil ředitel Müllner.

Senior CZ, který pečuje o pacienty trpící demencí a psychickými poruchami, získal zase rychlého dodavatele. „Sežene nám zdravotnický materiál vždy do druhého dne. I v tomto oboru ale registrujeme rozdílnou aktivitu a ochotu jednotlivých firem,“ uvedl šéf zařízení MUDr. Petr Žižkovský.

Samovolným únikem moči trpí až šest procent obyvatel. Problémy mohou mít muži i ženy v jakémkoli věku. Postihují asi pětinu žen ve věku od 45 let.

TOMÁŠ PRCHAL, Ústecký deník, 21.9.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?