Ústecké nemocnici hrozil krach, teď má zisk

12. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Před dvěma lety hrozilo ústecké nemocnici uzavření. Dodavatelům dlužila téměř půl miliardy. Letos už vykazuje mírný zisk. Ředitel totiž začal řídit nemocnici podle evropských norem, kde o provozu rozhoduje pouze jeden manažer...


Poté, co ústecká nemocnice přešla v roce 2001 na kraje, vyměnil hejtman nejprve vedení. Nový ředitel pak důkladně zkontroloval dosavadní způsob hospodaření a zjednodušil systém řízení. Nemocnice pak mohla propustit 58 přebytečných sanitářů a sester a zrušit 260 málo využívaných lůžek.

„Centralizovali jsme například nákup léků. Takže už si jej neobjednávají libovolně jednotliví lékaři, ale naráz celá nemocnice,“ popisuje některé změny ředitel Jiří Madar.

Firma dělá vnitřní audity a kontroluje tok peněz

Za reformou stojí firma M.C.Triton, která se pokouší dostat z dluhů ještě dalších dvanáct českých zdravotnických zařízení. „Zavedly se vnitřní audity pro kontrolu hospodaření a zpřísnila se opatření k bezpečnosti léčiv i přístrojů,“ uvedl za společnost Luděk Pfeifer.


Spolupráce s firmou sice přišla na dva milióny. Díky ní se však nemocnice zbavila dluhu ve výši 500 miliónů a po dvou letech vykazuje dokonce zisk tři milióny korun.

„Poté, co jsme začali nemocnici restrukturalizovat, Ministerstvo zdravotnictví nám velkou část dluhu odpustilo,“ dodává Madar.

K radikálním změnám ve způsobu řízení nemocnic přitom vyzývají nejen hejtmani, ale i nezávislí odborníci. Petr Fiala z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy například zjistil, že se výdaje nemocnic za tutéž položku razantně rozcházejí.

Zatímco jedna nemocnice vydá denně za léky na jedno lůžko 50 korun, jinou to stojí 550 korun.

Například ve výdajích na platy činí tento rozdíl téměř tisíc korun. Podle Fialy tyto údaje svědčí o nehospodárném řízení: „Ředitelé často i za nějakou protislužbu podepisují s firmami nevýhodné smlouvy na dodávky léků či úklidové práce,“ uvedl.

Řada krajů proto udělala razantní změny ve vedení nemocnic. Například středočeský hejtman odvolal téměř všechny ředitele.

Karlovarský kraj zase převedl některé své nemocnice pod správu soukromé společnosti Mediterra.

Ředitel: musí se změnit systém, jinak na nový způsob doplatíme

Madar však varuje, že pokud nedojde k reformě celého zdravotnictví, tak ústecká nemocnice na nový způsob řízení doplatí.

„Příští rok rušíme dalších tři sta lůžek, protože počítáme se zavedením nového systému úhrad péče. Pokud však ke změně nedojde, náš systém hospodaření může zkolabovat,“ uvedl.

Ministerstvo zdravotnictví sice avizuje, že se od nového roku začne hradit péče podle náročnosti diagnózy, odborníci však upozorňují, že nejméně dva roky bude trvat, než se nový systém zavede.

Dluhy nemocnic, které přešly na kraje, se přitom pohybují okolo šesti miliard. Peníze na oddlužení však hejtmani nedostali. Ministerstvo sice pomoc slíbilo, nejprve ale musí vypracovat koncepci zdravotnictví.

Viktor Meca, Hospodářské noviny, 12.06.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?