Ústecko ohrožují klíšťata

4. 9. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejvíce lidí z Ústeckého kraje, postižených klíšťovou encefalitidou, evidují letos hygienici na Ústecku. Z celkem 23 lidí se jich od počátku roku nakazilo v okrese 11. Včera to uvedl vedoucí epidemiologického odboru ústecké krajské hygienické stanice MUDr. Josef Trmal. Hygienik zároveň odmítl, že by šlo o náhodu...


Ústí nad Labem - „Jedním z důvodů, proč Ústečanům hrozí vysoké riziko nákazy, je i blízkost prokázaných ohnisek v blízkosti panelových sídlišť,“ míní MUDr. Trmal. Případů encefalitidy, importovaných z jiných oblastí republiky, je přitom podle jeho slov minimum.

„Dalším prokázaným faktem je ale také skutečnost, že nikdo z lidí napadených klíštětem nebyl očkován. Vakcíny začnou hygienici a lékaři aplikovat opět od počátku příštího měsíce, kdy je nejvhodnější období pro očkování,“ doplnil hygienik.

Ústecko je navíc obklopeno okresy, kde se klíšťový zánět mozku vyskytuje nejčastěji v kraji. „Po čtyřech pacientech evidujeme letos i na Litoměřicku a Děčínsku, když v tomto okrese se minulý týden nakazili dva mladí lidé,“ dodal MUDr. Trmal.

Závažnější průběh, který by letos skončil úmrtím v souvislosti s encefalitidou, lékaři v kraji neevidují. Nyní mají hygienici hlášeno o několik desítek případů encefalitidy méně než loni, ale druhá vlna nákazy se objevuje obvykle až na podzim. Doba, kdy se klíšťový zánět mozku poprvé projeví, je sedm dní od útoku klíštěte. Nejčastěji trvá dva až tři týdny.

TOMÁŠ PRCHAL, Ústecký deník, 4.9.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?