Ústecko: Omezení pohotovosti zatím nevyvolalo stížnosti

23. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Radikální omezení první pomoci v Ústí nad Labem zatím nevyvolalo žádné stížnosti obyvatel. "Připomínky starostů ze Šluknovského výběžku jsme vyřešili tím, že se k nim pohotovost vrátí," řekl krajský radní Jan Szántó...


Radikální omezení lékařské služby první pomoci v Ústí nad Labem zatím podle krajského radního Jana Szántó (ČSSD) nevyvolalo žádné stížnosti obyvatel.

„Připomínky starostů ze Šluknovského výběžku a Vejprt a Chomutovsku jsme vyřešili tím, že se k nim pohotovost vrátí,“ řekl krajský radní Jan Szántó.

Do 31. prosince, kdy lékařskou službu první pomoci platil prostřednictvím okresních úřadů stát, bylo v Ústeckém kraji 40 pohotovostí. Občanům zajišťovaly zdravotní péči v době mimo běžné ordinační hodiny. Většina sloužila celou noc. Stát za tuto službu platil prostřednictvím okresních úřadu v Ústeckém kraji 63

milionů korun, uvedl Szántó.

Od 1. ledna, kdy pohotovosti převzal kraj, se jejich počet snížil na 36 a jejich ordinační hodiny se zkrátily pouze do 22:00. „Dostali jsme od státu na pohotovosti 5,5 milionu korun.

Další peníze na tuto službu jsou ve státních dotacích na nemocnice a záchrannou službu, které kraj také převzal,“ uvedl Szántó. Krajský úřad zatím nespočítal, jak vysoký tento příspěvek je, dodal.

I když krajské zastupitelstvo podle něj schválilo pro pohotovosti dalších 31,5 milionu korun, na celonoční provoz to nestačí. Hlavní problém ale krajský radní vidí v neochotě některých lékařů sloužit pohotovosti přes noc za přijatelnou

cenu.

Bez pohotovosti tak byly na začátku ledna například Vejprty na Chomutovsku. Vedení tohoto horského města se ale dohodlo s lékaři, a ti nadále slouží pohotovost, i když časově omezenou.

Szántó řekl, že kraj zaplatí zpětně lékařům tyto služby od 1. ledna. Od 1. února pak podle něj bude fungovat ve Vejprtech klasická pohotovost za krajské peníze, ale s časovým omezením do 22:00 jako v jiných místech kraje. „Podobně se vrátí pohotovost do Velkého Šenova ve Šluknovském výběžku,“ zdůraznil Szántó.

Radní je přesvědčen, že v důsledku omezení lékařské služby první pomoci, pohotovosti, nemůže být ohrožen život žádného občana. „V případě akutního ohrožení života totiž vyjíždí za pacientem záchranná lékařská nebo zdravotnická pomoc,“ uvedl.

Ústecký kraj podle něj vidí prioritu v optimalizaci sítě těchto výjezdových středisek záchranné zdravotnické služby.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?