Ústecký kraj bude jednat s obcemi o zajištění pohotovostí

23. 2. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústecký kraj začne jednat s jednotlivými obcemi o dalším zajištění lékařské pohotovostní služby. V platnost totiž 1. dubna vstoupí nový reformní zákon o zdravotních službách, podle nějž krajské úřady v přenesené působnosti zodpovídají za organizaci a zajištění pohotovostí.


Krajský úřad však na tuto službu zatím nedostal žádné peníze od státu, hrozí proto, že někde ordinace zaniknou. Krajské zastupitele o tom dnes informoval vedoucí odboru zdravotnictví krajského úřadu Petr Severa.

Smlouvy mezi krajem a obcemi o zajištění pohotovosti jsou platné do konce března. „V následujících týdnech budeme objíždět místa, kde nyní lékařská pohotovost funguje, a domlouvat se na dalším postupu,“ uvedl Severa. S obcemi se kraj bude radit o výši jejich finančního příspěvku na provoz pohotovosti.

V současnosti je v Ústeckém kraji 14 stanovišť lékařské pohotovostní služby, funguje 24 ordinací. Zubní pohotovost je v ústecké Masarykově nemocnici a v Záluží u Litvínova, kde na její provoz přispívá město Most, a v Děčíně, kde na provoz přispívá děčínská radnice. Lékárenská pohotovost nefunguje, protože podle Severy je dostatek lékáren v nákupních centrech, která mají otevřeno do pozdních večerních hodin.

Zákon nařizuje, aby pohotovosti byly rozmístěné v kraji tak, aby dojezdová vzdálenost byla maximálně 60 minut, a to na 60 procentech území kraje. „Je možné, že někde lékařská pohotovost zanikne,“ připustil Severa.

Vedoucí odboru zdůraznil, že na provoz pohotovosti nemá úřad přislíbeny žádné peníze od státu. „Neustále jednáme s ministerstvem zdravotnictví o penězích, ale zatím bez výsledku. Kraj tedy bude muset vše platit ze svého a žádat stát o financování. Zřejmě také města budou muset znovu rozhodnout, zda budou chtít mít dál péči i tam, kde by ordinace z hlediska povinné dostupnosti nemusela být,“ uvedl Severa.

Zákon také upravuje povinnost lékařů podílet se na zajištění pohotovosti a ukládá sankce za nedodržení. „Právní zástupce praktických lékařů však tvrdí, že vymahatelnost zákona je prakticky nulová,“ řekl ústeckým zastupitelům Severa.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?