Ústecký kraj chce centralizovat nákup léků, ušetří miliony

14. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústecký kraj chce ještě letos zavést pro nemocnice, které spravuje, jednotný systém nákupu léků a zdravotnického materiálu. Má zlepšit pozici kraje vůči výrobcům a distributorům...


ÚSTÍ NAD LABEM - a mohl by samosprávě ušetřit až desítky milionů korun, řekl dnes novinářům náměstek hejtmana Jan Szantó (ČSSD). Ročně nemocnice v kraji na nákupy léků a zdravotnického materiálu vydají kolem půl miliardy korun.

Se záměrem, který by měl také zprůhlednit systém nákupu léků, již souhlasila rada kraje. Do poloviny roku by mohl systém začít postupně fungovat.

Kraj se podle náměstka inspiroval u krajské správy silnic, která také začala centrálně nakupovat materiál, a ušetřila tak peníze.

„Něco podobného již zavedla také jedna nemocnice kdesi na Moravě, ušetřila tím miliony korun,“ řekl. Podobný systém již podle něj funguje v Německu a Velké Británii.

Uvedl však, že existují i opačné zájmy. „Nevím ale o tom, že by někde existovaly nějaké mimosmluvní dohody s distributory či výrobci léků,“ poznamenal Szantó. Nedovedl také říct, zda by nový systém znamenal snížení počtu pracovníků v nemocnicích.

Pod správu Ústeckého kraje od ledna přešly nemocnice v Děčíně, Teplicích, Lounech, Mostě, Chomutově a Kadani. Kraj naopak nebude spravovat nemocnice v Litoměřicích a Roudnici nad Labem, které patří městům. Roudnice nemocnici pronajala soukromé firmě.

´

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?