Ústecký kraj zaplatí sídlo záchranky v Úštěku jako dotaci a nájem

18. 10. 2013 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústecký kraj zaplatí stavbu základny záchranné služby v Úštěku na Litoměřicku, část jako dotaci na dostavbu sídla hasičů a zbytek jako zvýšený nájem za něj. Novinářům to řekl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM). V plánu je také stavba další základny v Klínech na Mostecku. Sanitky tam dnes nedojedou v zákonem stanové době, jak připomněli i zástupci zdravotnických odborů. Rozhodnutí rady musí ještě podpořit krajské zastupitelstvo.


Kraj poskytne Úštěku na zbudování základny investiční dotaci 700 000 korun. „Dotace bude využita na vestavbu objektu zdravotnické záchranné služby do stávající hasičské zbrojnice v Úštěku,“ uvedl hejtman.

Celkové náklady na rekonstrukci město Úštěk jako investor vyčíslilo na 1,69 milionu korun včetně DPH. Část má pokrýt dotace kraje, ostatní náklady bude podle Bubeníčka kraj splácet městu jako zvýšené nájemné po dobu tří let.

Nyní nestihne záchranka do některých částí okresů Děčín, Litoměřice a Ústí nad Labem dojet do 20 minut.

„Aby byl splněn zákon, musí být zřízena další dvě stanoviště,“ řekl novinářům Martin Vacek z Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR. Kromě města Úštěk je podle něj potřeba i základny v Klínech v Krušných horách. I tu ale kraj plánuje zřídit, hotová by nejspíš měla být ke konci příštího roku. „Záchranka z Mostu to v zimním období technicky nestihne,“ dodal hejtman.

V Klínech se v posledních letech velmi rozvíjí lyžařské středisko, kterému se blízkost stanoviště záchranářů bude také hodit. Vloni se tam například vážně zranil lyžař, do nemocnice ho přepravil vrtulník.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?