Ústí nad Labem: Bývalý primář byl osvobozen

9. 4. 2013 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Odvolací trestní senát ústeckého krajského soudu rozhodl v kauze dvou lékařů, kteří měli zavinit v mostecké porodnici smrt novorozence, že tehdejší primář Bohumil Bradáč je nevinen. Pochybení se dopustil pouze ošetřující lékař Josef Pulkert.


U ústeckého krajského soudu tím skončilo odvolání proti rozsudku Okresního soudu v Mostě z prosince 2011.
Původně byl primář mostecké porodnice Bohumil Bradáč odsouzen k 15 měsícům vězení s podmínečným odkladem na 1 rok. Jeho kolega, který v osudný den sloužil na oddělení, lékař Josef Pulkert, byl odsouzen k 1 roku vězení s odkladem na 1 rok.

Advokátka primáře Helena Tukinská je spokojena. „V novém rozsudku odvolacího soudu nebylo shledáno, že by smrt novorozence byla v příčinné souvislosti s konáním primáře. Proto byl zproštěn obžaloby, rozsudek byl zrušen. Primář Bradáč je nevinen. Od půlnoci do ranních hodin nebyl informován o stavu rodičky a nemohl proto reagovat na změnu situace.

Trest ve stejné výši jako u okresního soudu byl ponechán v rozsudku odvolacího krajského soudu jeho kolegovi, který měl přímo službu,“ uvedla advokátka bývalého primáře mostecké porodnice Bradáče.

Původní rozsudek

Okresní soud původně rozhodl, že oba byli vinni, že v noci z 22. srpna na 23. srpna 2006 v Mostě, v Nemocnici s poliklinikou, Bradáč, primář gynekologicko­porodnického oddělení, konající příslužbu v rámci pohotovostní služby a Pulkert jako službu konající lékař na porodním sále, při sledování těhotné pacientky N. M. nereagovali včas. Nepodchytili adekvátně patologické známky průběhu porodu, potvrzující ohrožení plodu.

Osudná noc

Rodička byla přijata do nemocnice s diagnózou potermínové těhotenství. Oba lékaři podle rozsudku nereagovali včas zejména na zhoršování kardiotokografické křivky. Jejich kontinuální sledování primář Bradáč měl nechat přerušit a pokračovat v něm po dvouhodinovém intervalu.

Matka dítěte k tomu vypověděla u okresního soudu, že kolem půlnoci byla odpojena od přístrojů, aby si na dvě hodiny odpočinula a měla se pokusit usnout. Pohyby miminka už necítila. V té době jí odtekla zkalená plodová voda a sestřičku upozornila na její zabarvení.

Podle rozsudku lékaři nereagovali adekvátně na odtok zkalené plodové vody, známky hrozící hypoxie plodu a na zpomalení srdeční frekvence plodu, o kterém obžalovaný Pulkert neinformoval včas primáře.

Teprve kolem sedmé hodiny ranní při zjištění zpomalení srdeční akce plodu, ukončili porod císařským řezem.
U novorozence byla okamžitě zahájena úspěšně resuscitace, novorozenec přesto na následky nedostatku kyslíku, tzv. hypoxického poškození mozku, zemřel dne 4. září 2006 v 5.20 hod.

Podle rozsudku mosteckého okresního soudu lékaři z nedbalosti způsobili smrt tím, že porušili důležitou povinnost vyplývající z jejich povolání. Proti rozsudku se lékaři odvolali.

U okresního soudu vystupovala řada svědků z řad lékařského a ošetřovatelského personálu, byly vypracovány znalecké posudky z oboru zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?