Ústí nad Labem: Zachovejte porodnici

3. 8. 2012 7:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Tři přední čeští architekti podpořili snahu sdružení 400/27, které chce zachránit pavilon A starého areálu ústecké nemocnice, dříve porodnice. Dnes zde roste kampus. Pavilon chce ústecká univerzita zbourat a postavit místo něho novou moderní budovu.


Člen iniciativy Jan Vaca včera informoval, že existují tři posudky významných českých architektů, kteří si přejí pavilon zachovat. Konkrétně Rostislava Šváchy, Jana Jehlíka a předního odborníka na dějiny moderní architektury v pedagogickém sboru UJEP Petra Urlicha.

Ti se ve svých stanoviscích shodují. „Je potřeba budovu A chránit před přetvořením či dokonce demolicí. Je jedinečnou památkou svébytného architektonickostavebního stylu, je vzácnou individuální architekturou evropského formátu,“ uvádí Jehlík.

„Je zřejmá i tato použitá technologie, nikoli náhodně připomínaná a připodobňovaná k jiné významné stavbě z oněch let – Paláci vzorkových veletrhů v Praze, který také změnil svou náplň, a je dnes využíván k jiným účelům.

To umožňuje především ona skeletová konstrukce, která tím, že nepracuje s nosnými zdmi, otevírá půdorys k universálnosti a jakékoli variabilitě nové náplně,“ napsal Urlich.

Vedení univerzity ale bourat chce. „Pokud budova A bude vyhlášena kulturní památkou, pak to univerzitě výrazně zkomplikuje život a rozvoj,“ uvedl v rozhovoru rektor René Wokoun.

Ministerstvo školství na stavbu pavilonu univerzitě dalo 590 milionů. Deníku potvrdilo, že tato dotace počítá s demolicí budovy. Podle Wokouna pokud by ministerstvo kultury vyhlásilo objekt za kulturní památku, musela by UJEP jednat s ministerstvem o nové dotaci. Navíc dosud není jasné, kdy ministerstvo kultury o žádosti na vyhlášení památkou rozhodne.

Možné to ale je. „Přes výrazný časový tlak souhlasím s tím, že o uvedené problematice lze ještě jednat,“ napsal členům sdružení náměstek ministra školství Ivan Wilhelm.


Unikátnost pavilonu A – bývalé porodnice

Podle odborníků je to hodnotná budova, která nemá v Ústí obdobu. Jde o funkcionalistickou stavbu z přelomu 20. a 30. let minulého století. Přirovnávají ji třeba k Veletržnímu paláci. Jejím autorem byl architekt Franz Josef Arnold. Ten byl významným regionálním architektem, který se výrazně podepsal na tváři Ústí v meziválečném období.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?