Ústřední vojenská nemocnice v Praze má nového ředitele

30. 6. 2010 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústřední vojenská nemocnice v Praze má od nového stálého ředitele. Ministr obrany Martin Barták jím jmenoval Miroslava Zavorala, který již v čele zdravotnického zařízení stál od počátku června jako dočasný šéf.


Funkce se ujal po odchodu svého předchůdce Štefana Brunclíka, jenž podle oficiálních informací požádal o uvolnění z funkce.

Zavoral se funkce stálého ředitele oficiálně ujme ve čtvrtek 1. července. Po svém jmenování dnes prohlásil, že ho v současné ekonomické situaci čeká i řada nepříjemných kroků. „Pevně ale věřím, že si ÚVN Praha i nadále udrží nejvyšší kredit mezi pacienty i odbornou veřejností,“ dodal Zavoral.

Nový ředitel byl vybrán ve výběrovém řízení, které ministerstvo obrany vyhlásilo 4. června. Uzávěrka pro podávání přihlášek do konkurzu byla o dva týdny později. Počet ani jména Zavoralových konkurentů ve výběrovém řízení dnes obrana neoznámila.

V médiích se objevovaly informace, že by se novým šéfem ÚVN mohl stát končící ministr obrany Martin Barták. Ten to ale opakovaně popíral.

Zavoral je gastroenterolog a internista. Významně se podílí na mnoha osvětových akcích v oblasti prevence rakoviny tlustého střeva, včetně kampaně organizované Nadací Dagmar a Václava Havlových VIZE 97.

Je spoluautorem patentu na konstrukci takzvaného inteligentního laseru pro odstraňování žlučových kamenů. Podílel se významně na zavedení nových metod endoskopie a je vůdčí osobností národního programu vyšetření rakoviny konečníku v ČR.

Předchozí ředitel Brunclík skončil po šesti letech ve funkci údajně na vlastní žádost. Podle oficiálního vyjádření stála za jeho rozhodnutím touha vyzkoušet něco nového. Brunclík byl ve funkci úspěšný, o čemž vypovídá i zisk ocenění „Kvalita očima pacientů“, ÚVN cenu dostala právě za období Brunclíkova šéfování.

V médiích se v poslední době objevily informace, že bývalý ředitel mohl být k odchodu také donucen, protože nesouhlasil s výstavbou ubytovacích zařízení v areálu nemocnice za 2,6 miliardy korun.

Projekt je podle některých údajů předražený. Původně udávaná cena byla kolem 800 milionů korun. Obrana se proti takovým zprávám minulý týden ohradila. Forma PPP projektu je pro ni podle tiskové služby úřadu výhodná a představuje asi desetiprocentní úsporu oproti běžné formě výstavby. Původně uváděné náklady se týkaly pouze výstavby nemovité infrastruktury, nikoliv zajištění provozu, napsalo ministerstvo.

Zakázku na realizaci prvního stavebního PPP projektu v historii České republiky získalo konsorcium Prague Military Hospital Concession. Jejím většinovým podílníkem je společnost EC Property. Tu vlastní investor Tomáš Hardt, který v minulosti podnikal s mezinárodně hledanými bratry Markem a Lubomírem Podlipnými. Oba bratři byli odsouzeni k šesti letům odnětí svobody za daňové podvody. Do vězení ale nenastoupil a skrývají se.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?