Utečou lékaři z Ostravy?

7. 10. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Černobílá retro sanitka s nápisem "Náš exodus, váš exitus?" přijede do Ostravy 2. listopadu. Přiveze iniciátory výzvy Děkujeme, odcházíme, která varuje před odlivem lékařů do zahraničí. Jakou má výzva podporu zdravotníků v krajském městě?


Hrozí ostravským nemocnicím kolaps a pacientům, že je nebude mít kdo léčit?

„Škoda 1203 v barvě bílých lékařských plášťů na straně řidiče a smuteční černé se zlatým věncem na polovině spolujezdce a její posádka má upozornit veřejnost na neúnosnou situaci českých lékařů v nemocnicích a zároveň diskutovat s doktory v nemocnicích. Seznámíme je s tím, co je podstatou výzvy a proč vznikla,“ uvedl předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel.

Cílem výzvy je dosáhnout garance platů lékařů ve výši 1,5- až trojnásobku průměrné mzdy a změnit nevyhovující systém vzdělávání mladých doktorů. Upřesnil, že k požadavkům profesního sdružení se už připojilo přes tři tisíce lékařů, kteří jsou připraveni v krajním případě podat k 31.prosinci hromadnou výpověď.

Koordinátor LOK v Moravskoslezském kraji, lékař havířovské nemocnice Martin Sedláček, uvedl, že podpora výzvy se v okresních nemocnicích kraje pohybuje od dvaceti do sedmdesáti procent.

„Například v havířovské nemocnici je výzvě nakloněna více než polovina lékařů, ve frýdecko-místecké je podpora více než osmdesátiprocentní. Ostrava je komplikovanější. Je tady fakultní nemocnice, kde se podmínky lékařů velmi liší od jiných nemocnic, pak Vítkovická nemocnice, patřící do soukromé skupiny Agel, a Městská nemocnice Ostrava, jejímž zřizovatelem je město Ostrava,“ konstatoval Sedláček.

Fifejdy: naštvaní internisté

Vedoucí iktového centra Městské nemocnice Ostrava, který je zároveň šéfem LOK v této nemocnici, Lukáš Klečka uvedl, že nespokojenost lékařů tu narůstá. „Pokud se nic nezmění, je možné, že koncem roku podají hromadnou výpověď internisté, kteří jsou velmi přetíženi a nedostatečně ohodnoceni. Výzva má v této chvíli také sedmdesátiprocentní podporu neurologů a šedesát procent gynekologů je v této chvíli rozhodnuto pro hromadný odchod,“ řekl Klečka.

Výzva podle něj není zaměřena proti zaměstnavatelům, ale upozorňuje na nutnost systémových změn ve zdravotnictví. „Hrozí personální krize. Mladí lékaři, kteří třeba ještě nemají žádné závazky, k nám ani nenastoupí, protože půjdou rovnou do zahraničí, a ty, kteří u nás začnou, nebude mít kdo vychovávat,“ obává se Klečka.

Mluvčí Městské nemocnice Ostrava Anna Vidiševská uvedla, že počet lékařů tu je v současné době stabilizován. „Operace jsme z tohoto důvodu neodkládali. Všem zaměstnancům nemocnice, nejenom lékařům, nabízíme možnost vzdělávání ve specializačních oborech, ve spolupráci s RPG nabízíme zvýhodněné ceny ubytování a další benefity,“ tvrdí Vidiševská.

Vítkovická nemocnice se zatím nepřipojila

Mluvčí zdravotnické skupiny Agel, kam patří i Vítkovická nemocnice, Hana Szotkowská uvedla, že tato nemocnice nyní hledá několik lékařů. Tvrdí, že situace ale není dramatická, protože jde o běžnou fluktuaci obvyklou i jinde.

Všechna oddělení fungují normálně, nemusíme omezovat rozsah ani kvalitu poskytované zdravotnické péče.

Jsme si vědomi, že odchod několika lékařů z určitého oddělení by pro nás mohl znamenat problém. Výzvu Děkujeme, odcházíme samozřejmě registrujeme, nebereme ji na lehkou váhu. V příštím roce neplánujeme snížení platů tak, jak je uvažováno ve veřejné správě.

Naopak chceme i nadále udržet růst mezd, jak je zakotveno v kolektivní smlouvě. Možná i to je důvod, proč se dosud lékaři Vítkovické nemocnice k hromadné výzvě nepřipojili,“ míní Szotkowská. Koordinátor LOK v Agelu Štefan Lišaník se k problému nechtěl do telefonu vyjadřovat.

Z fakultky lékaři asi hromadně neodejdou

V ostravské fakultní nemocnici nemá její vedení žádné náznaky toho, že by se lékaři chystali hromadně odejít. Mluvčí nemocnice Tomáš Oborný uvedl, že je to nejspíš tím, že tu lékaři pobírají nadstandardní platy, mají velké možnosti dalšího profesního růstu.

„Pracovat ve fakultní nemocnici je také prestižní záležitost,“ řekl Oborný s tím, že v nemocnici je počet lékařů dostatečný. „Potřebovali bychom několik internistů a lékařů na ARO, nabízíme asi tak deset volných míst,“ řekl Oborný.

Podle šéfa LOK v ostravské fakultní nemocnici Petera Sklienky všichni členové tohoto profesního sdružení v nemocnici výzvu podporují. Hromadný odchod však neplánují.

„Situace ve fakultní nemocnici přece jen není tak kritická, ale i u nás jsou problémy. Společně s vedením nemocnice se na poslední chvíli začátkem roku podařilo zažehnat hrozící personální krizi. Odliv mladých lékařů do zahraničí je opravdu vážná věc,“ řekl Sklienka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?