Útoky 11. září zvýšily počet srdečních záchvatů

13. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Po teroristických útocích 11. září 2001 přibylo v jedné nemocnici v newyorském Brooklynu srdečních záchvatů. Vyplývá to ze studie amerických vědců, podle nichž to na příkladu širšího vzorku populace potvrzuje přímou vazbu mezi traumatizující událostí a srdečním záchvatem...


WASHINGTON -

Nemocnice New York Methodist Hospital v 60 dnech po útocích zaregistrovala o 35 procent více záchvatů než obvykle a o 40 procent více případů závažné srdeční arytmie, uvedl vedoucí týmu Jianwei Feng na setkání Americké kardiologické asociace v Orlandu na Floridě.

Lékaři hodnotili případy 425 pacientů, kteří byli přijati do nemocnice se srdečními obtížemi ve dvou měsících po útocích, a porovnali je se 428 pacienty ze stejného období před útoky.

Zatímco před 11. zářím byl srdeční záchvat opravdu zjištěn u 11,2 procenta přijatých pacientů, během dvou měsíců poté to bylo 15,3 procenta. Stejně tak závažná arytmie byla zaznamenána u 13 procent pacientů ve dvou měsících před útoky a u 18,8 procenta po nich. To je zvýšení o 35, respektive 40 procent, uvedl doktor Jianwei Feng.

Existuje pro to jasné biologické vysvětlení, řekl. „Pokaždé, když někdo prožívá psychologický nebo emocionální stress, stoupne úroveň látky katecholaminu, která zvýší tepovou frekvenci a krevní tlak.“

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?