Utopenci recept: hospodskou klasiku zvládnete doma. Naložit můžete i drůbeží špekáčky nebo tofu

03.07.2025
přidejte názor
Sklenice s naloženými utopenci
Autor: Pixabay.com/ivabalk

Utopenci jsou podélně nakrájené špekáčky naložené v láku z vody, octa, koření, cukru a soli. Společně s uzeninou se do sklenic nakládají cibule, feferonky, stroužky česneku a další pochoutky. Utopenci chutnají nejlépe až desátý den, kdy jsou krásně uleželé a nasáklé lákem. Naložit s nimi můžete i kysané zelí, mrkev či papriky, nebo zkusit odlehčené drůbeží špekáčky, tofu či tempeh.

Nakládané špekáčky v octovém nálevu patří mezi nejčastější pochoutky, které dostanete prakticky v každé české hospodě. Jejich příprava je snadná a rychlá, navíc nepotřebujete žádné drahé suroviny. Připravit si je můžete i sami doma. Důležité je použít opravdu kvalitní špekáčky od řezníka.

Co se dozvíte v článku
  1. Utopenci recept
  2. Zrání a skladování utopenců
  3. Kde se vzaly utopenci?
  4. Jak vylepšit lák na utopence?
  5. Utopenci recept: nápady na zdravější varianty

Utopenci recept

45 minut
6 porcí

Ingredience

  • Suroviny na naložení:
  • 10–12 špekáčků,
  • 4 bílé nebo žluté cibule,
  • 5 stroužků česneku,
  • volitelně beraní rohy, feferonky nebo chilli papričky.
  • Suroviny na nálev:
  • 750 ml vody,
  • 500 ml octa,
  • 1 lžíce cukru krupice,
  • 1 lžička soli,
  • 10 kuliček pepře,
  • 10 kuliček nového koření,
  • 10 bobkových listů.

Postup

  1. Nejprve si připravte nálev, do kterého budete špekáčky a další suroviny nakládat. Vodu svařte společně s octem, cukrem, solí, pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Odstavte a nechte vychladnout.
  2. Špekáčky oloupejte, čímž zajistíte, že se do nich nálev krásně vsákne. Poté je podélně rozřízněte na čtvrtky.
  3. Někdo je zvyklý krájet špekáčky na utopence na kolečka, takže záleží spíše na osobních preferencích. Je ale pravda, že kolečka uzrají ke konzumaci rychleji.
  4. Pak ještě oloupejte cibuli a česnek. Cibuli nakrájejte na tenké plátky, stroužky česneku na půlky. Nyní se můžete pustit do plnění velkých zavařovacích sklenic.
  5. První vrstvu by měly tvořit kousky špekáčků, poté cibule a česnek. Pokud máte rádi pálivé, přidejte ještě feferonky nebo chilli papričky. Pokračujte ve vrstvení.
  6. Naplněné sklenice zalijte vychladlým nálevem. Dejte si ale opravdu dobrý pozor na to, aby byl lák studený. Pokud byste špekáčky zalili horkým nálevem, uvolní se z nich tuk, což je nežádoucí.
  7. Dbejte také na to, aby byly všechny špekáčky i zelenina dokonale ponořené. Sklenice uzavřete a dejte utopence odležet do chladu.
Hodnocení
4.8 112x

Utopenci s cibulí

Zrání a skladování utopenců

Utopence byste měli skladovat na chladném a temném místě. Tento účel nejlépe splní sklep, případně chladnička. Sklenice se nesmí dostat na světlo, jinak se vám utopenci zkazí. Nechte je zrát minimálně 3 dny, ideálně 5–7 dní. U utopenců se říká, že nejlépe chutnají po 10 dnech v nálevu, kdy se všechny chutě dokonale propojí a špekáčky nasají dostatek tekutiny.

To ale platí pro původní recepturu, kde se špekáčky nerozkrajují na hranolky či kolečka, ale jen se podélně nakrojí asi do tří čtvrtin. My jsme uvedli postup, kde se špekáčky krájí, čímž se urychlí proces zrání. Navíc jsou pohodlně připravené ke konzumaci.

Delší časový úsek je ovšem potřebný také ke zkřehnutí cibule, papriček a dalších druhů zeleniny, pokud třeba přidáváte do láku zelené papriky, mrkev, houby a další pochoutky. Takže pokud na to vyloženě nespěcháte, nechte je klidně uležet celých 10 dní.

Po otevření sklenice byste měli utopence skladovat v lednici a spotřebovat nejdéle do 14 dní. S ohledem na to, jak jsou ale chutné, zmizí pravděpodobně mnohem rychleji.

Nakládaný hermelín recept: při přípravě dbejte, aby byly všechny suroviny ponořené v oleji
Přečtěte si také:

Nakládaný hermelín recept: při přípravě dbejte, aby byly všechny suroviny ponořené v oleji

Kde se vzaly utopenci?

Utopenci patří mezi pochoutky českého původu. Češi si na nich pochutnávají v hospůdkách i doma více než 100 let. Přestože jsou tak oblíbené a rozšířené, o jejich původu mnoho nevíme. Traduje se vlastně jen jedna historka. S nápadem na naložení špekáčků do kyselého nálevu údajně přišel hospodský a mlynář Šamánek z Berounska.

Tehdy totiž nebyly k dispozici ledničky, takže pan Šamánek přemýšlel, jak by mohl špekáčkům prodloužit trvanlivost. Začal je proto nakládat do octové vody, postupně pak přidával cibuli, pepř, koření a další dochucovadla.

Název utopenci může odkazovat na to, že jde o špekáčky potopené v nálevu. Nicméně podle legendy se mlynář Šamánek nešťastnou náhodou utopil při opravě mlýnského kola. Takže se spíše říká, že utopenci nesou pojmenování na jeho počest.

Máte rádi utopence?

  • Ano, často si je dávám
    71 %
  • Sem tam na ně dostanu chuť
    29 %
  • Mám raději nakládaný hermelín
    0 %
  • Nikdy jsem jim nepřišel/nepřišla na chuť
    0 %

Jak vylepšit lák na utopence?

Základní nálev na utopence se skládá z vody, octa, soli, cukru, pepře, nového koření a bobkového listu. Obohatit ho ale můžete o mnoho dalších druhů koření, bylinky a jiná dochucovadla. Často se třeba používá čerstvý kopr, mleté chilli, hořčičné semínko, jalovec, kmín, kečup či worcesterová omáčka.

Hodně zajímavé chuti dosáhnete, pokud přidáte plátky čerstvého zázvoru nebo uzenou papriku. Experimentovat můžete i s tím, co kromě špekáčků, cibule a feferonek naložíte. Někdo má rád například utopence s kousky paprik, kyselými okurkami, mrkví, houbami, strouhaným křenem nebo kysaným zelím.

Utopenci recept: nápady na zdravější varianty

Alfou a omegou klasického receptu na utopence jsou špekáčky. V poctivých špekáčcích převažuje vepřové maso, které se doplňuje hovězím, špekem, solí a kořením. Tato uzenina zkrátka není sama o sobě vyloženě zdravá, a protože se do nálevu dále přidávají jen cibulky, chilli papričky a jiná zelenina, neexistuje mnoho možností, jak utopence přeměnit na ryze zdravé jídlo.

Trochu tuku a cholesterolu ale můžete ušetřit tím, že místo vepřových špekáčků použijete drůbeží špekáčky. Opět ale platí, že byste měli sáhnout po výrobku od řezníka, nikoliv po špekáčcích ze supermarketu, v nich byste jen těžko hledali skutečné kuřecí maso. Ve většině případů obsahují jen drůbeží separát čili zbytky, které zbydou po strojovém oddělení kvalitního masa.

Oproti tomu domácí drůbeží špekáčky obsahují opravdu kuřecí či krůtí maso. Tvoří ale jen část objemu špekáčku, a to přibližně polovinu. Drůbež se doplňuje vepřovým masem a sádlem, aby si špekáčky zachovaly svou výraznou chuť a držely dobře pohromadě. Jsou však oproti klasickým vepřovým špekáčkům méně tučné, takže se hodí pro dietáře.

Připravit si můžete také vegetariánskou variantu, to lze ale debatovat o tom, jestli se bude ještě stále jednat o utopence. Špekáčky lze nahradit třeba hermelínem, kousky tofu nebo tempehem.

Do nálevu se špekáčky můžete naložit kromě chilli papriček, cibule a koření rovněž kysané zelí a čerstvou zeleninu. Kysané zelí je považováno za superpotravinu. Obsahuje hodně vitamínu C, vitamín K, vlákninu a probiotika (bakterie mléčného kvašení).

Zdroje: regiony.rozhlas.cz, cesky.radio.cz, bezpecnostpotravin.cz, ferpotravina.cz

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek