Utrácíme za léky o osm procent víc než Rakušané

11. 5. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
"Julínkovi se tak podařilo úplně rozvrátit dosud fungující systém určování maximálních cen léků i částek, které za léky platí zdravotní pojišťovny. Namísto komisí odborníků dnes mají o všem rozhodovat úředníci SÚKL, který tak ve svých rukách soustředil obrovskou moc rozhodovat o balíku léků za 80 miliard korun," říká v rozhovoru prezident ČLK Milan Kubek.


Celkové výdaje za léky se v ČR loni přiblížily už hranici 80 miliard korun. Co tomu říkáte?

V ČR byly v roce 2009 distribuovány léčivé přípravky v maximální ceně 79,75 mld. Kč. Meziroční nárůst o 9,6 procenta si přitom nemůže dovolit žádná ekonomika, natož podfinancované české zdravotnictví. Zbytečně vysoké výdaje za předražené léky jsou jedním z hlavních problémů českého zdravotnictví. Zatímco my utratíme za léky 27 procent veškerých výdajů souvisejících se zdravotní péčí, tak sousedním Rakušanům stačí pouhých devatenáct procent.

Kdo podle vás nese za tento neutěšený stav odpovědnost?

Změny zákona prosadil bývalý ministr Julínek jako přílepek k zákonu o stabilizaci veřejných rozpočtů, který je znám jako tzv. Topolánkův batoh. Ani odborníci, ale ani zákonodárci neměli možnost o změnách diskutovat. Julínkovi se tak podařilo úplně rozvrátit dosud fungující systém určování maximálních cen léků i částek, které za léky platí zdravotní pojišťovny. Namísto komisí odborníků dnes mají o všem rozhodovat úředníci Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), který tak ve svých rukách soustředil obrovskou moc rozhodovat o balíku léků za 80 miliard korun. Podle Julínkova zákona měl uvedený ústav do konce roku 2008 provést revizi úhrad u všech léků.

A provedl ji?

Právě že ne. Kvůli nečinnosti SÚKL jak zdravotní pojišťovny, tak pacienti na doplatcích v lékárnách zaplatili za zbytečně předražené léky několik miliard korun navíc.

Jaký podíl viny nesou na růstu výdajů za léky lékaři? Nepodléhají příliš tlaku farmaceutických firem?

Lékaři nemohou a ani nechtějí před pacienty tajit existenci moderních a bohužel také velmi drahých léků. Zatímco koncem roku 2007 byla průměrná cena jednoho balení léčiva používaného v ČR 200 Kč, tak ve čtvrtém čtvrtletí roku 2009 již 260 Kč. Hlavní příčinou extrémního nárůstu výdajů za léky je selhání cenové regulace. Lékaři podléhají tvrdým regulačním limitům stanoveným vyhláškou ministerstva zdravotnictví. Pokud soukromý lékař specialista předepíše letos pacientům léky, za které by pojišťovny měly vydat více než 105 procent částky utracené v roce 2008, zaplatí zvýšené náklady na léčbu svých pacientů ze svého!

Kolik vlastně pacienti za léky zaplatí?

V roce 2008 byl průměrný doplatek pacienta za jeden recept včetně regulačních poplatků 122 Kč. Záleží na tom, jaké léky daný pacient užívá. A snad ještě jedno číslo pro představu. V roce 2008 utratil v průměru každý obyvatel ČR za zdravotní péči ze své kapsy, tedy kromě pojištění, částku 4174 Kč. Většinu této útraty přitom vedle regulačních poplatků tvoří doplatky za léky na recept a útrata za léky volně prodejné.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?