Užívání marihuany v mládí zvyšuje riziko závislosti v budoucnu, geny nehrajou roli

22. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vědci zkoumali 311 párů jednovaječných a dvojvaječných dvojčat stejného pohlaví. Zjistili, že ten z dvojice, který začal užívat marihuanu před svým sedmnáctým rokem, měl ve starším věku 2,1 až 5,2krát větší problémy se závislostí nebo užíváním drog...


WASHINGTON - Lidem, kteří začali užívat marihuanu před sedmnáctým rokem věku, hrozí dvakrát až pětkrát větší riziko, že budou užívat další drogy a že se u nich vyvine závislost na drogách nebo na alkoholu v porovnání s těmi, kteří tuto drogu před svým 17 rokem neužívali. Vyplývá to ze studie, kterou provedl americko-australský tým vědců z Washington University School of Medicine ze Sant Louis (USA). Studie byla zveřejněna v posledním čísle odborného časopisu Journal of the American Medical Association (JAMA 2003;289: p.427-433).


Vztah mezi započetím užívání marihuany v nízkém věku a pozdějším přechodem k užívání dalších drog nesouvisí s genetickými dispozicemi jedince.

Vědci zkoumali 311 párů jednovaječných a dvojvaječných dvojčat stejného pohlaví. Zjistili, že ten z dvojice, který začal užívat marihuanu před svým sedmnáctým rokem, měl ve starším věku 2,1 až 5,2krát větší problémy s užíváním nebo závislostí na dalších drogách nebo alkoholu.

Údaje získané od jednovaječný dvojčat, jejichž geny se zcela shodují, se statisticky nelišily od dat dvojvaječných dvojčat, které spolu sdílejí pouze polovinu genů. Tento fakt naznačuje, že vztah mezi započetím užívání marihuany v nízkém věku a pozdějším přechodem k užívání dalších drog nesouvisí s genetickými dispozicemi jedinců.

Související odkazy:

JAMA: Escalation of Drug Use in Early-Onset Cannabis Users versus Co-twin Controls

NewScientist.com: Marihuana's Link to Hard Drug Use not Genetic

The Washington University School of Medicine St Louis - Department of Psychiatry

(mka), www.Zdravi.Euro.cz, 22.1.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?